125-LETNICA VINSKE KLETI VIPAVA 1894

Petek, 08. november 2019

Včeraj je v Vinski kleti Vipava 1894 potekala prva novinarska konferenca, novega vodstva kleti.  Vipavska klet je bila pred tremi leti na robu propada, a sta jo takrat pred končnim propadom odkupila avstrijski podjetnik slovenskega rodu Michael Blaschtiz in enolog Hannes Sabathi. Z nastopom prenovljene ekipe pa klet spet raste in pridobiva na ugledu, kakšnega je bila deležna nekoč.


»Izboljšati to kar ni dobro in ohraniti dobre stvari« je po mnenju direktorja Jakoba Blaschtiz moto nove prenovljene ekipe.


V dolgi, 125-letni,  tradiciji ekipa svoje delo nagrajuje in izboljšuje, saj že tretje leto s pomočjo 350 vipavskih kmetov in vinogradnikov  prideluje vedno boljša vina, kot dokaz so letošnja številna priznanja in medalje domačih in mednarodnih tekmovanj, na katera so zelo ponosni. Na  novinarski konferenci v Vipavi so lastniki povedali, da so bile razlog za nakup kleti, predvsem naravne danosti, kot so lege vinogradov, odlična tla in avtohtone sorte grozdja. Z družbo Vipava 1894 trenutno sodeluje okrog 350 vipavskih kmetov in vinogradnikov, pri tem jih ima 65% dolgoročne pogodbe in 35% letne pogodbe. Med tremi zadnjimi trgatvami vinska klet beleži tudi velik prevzem grozdja, leta 2016 je bilo prevzetih 371 ton,  v letošnjem letu več kot 2500 ton. Pri tem seveda ne smemo pozabiti tudi na prodajo vina, ki v zadnjem letu strmo narašča. Samo v letošnjem letu naj bi naneslo 2,35 milijona evrov.
V zadnjih treh letih je tudi izvoz vina iz vipavske kleti narasel iz 8% na 15%. Vipavska vina se izvažajo predvsem v Anglijo, Nemčijo, Irsko, Slovaško, pa tudi čez lužo v Brazilijo in v oddaljeno vzhodno Azijo, na Kitajsko in Japonsko.  Direktor  Michael Blaschtiz je posebej poudaril,  da si v kleti prizadevajo, za izboljšanje in nadgradnjo svojih vin.  V ta namen so po liniji vin Lanthieri, začeli polniti tudi novo linijo vin imenovana TERAS. Več o liniji pa enolog vinske kleti Vipava 1894, Marko Benčina.


Izjava Marko Benčina


Z vinsko kletjo Vipava 1894 pa seveda sodeluje tudi vipavska občina Vipava. Župan  Goran Kodelja:


Izjava  Goran Kodelja


Investicije v vipavsko klet so do zdaj znašale okrog 300.000 evrov, prav toliko naj bi investirali tudi v prihodnje. Med novimi naložbami so v prvi vrsti novi kvalitetni leseni sodi, hladilni sistem in polnilne linije.


Ana Štokelj

Marko Benčina
Goran Kodelja

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
08.12.2021
-3°C / 9°C
četrtek
09.12.2021
-4°C / 8°C
petek
10.12.2021
4°C / 8°C