ČE ŽELITE DOČAKATI 100 LET, SE UČITE OD FRANCA PAGONA!

Ponedeljek, 11. november 2019

Današnji Martinov ponedeljek je nekaj posebnega tudi za Cerkljansko. Pred natanko 100 leti je v Zakojci na svet privekal Franc Pagon, ki je v svojem življenju preživel veliko vihravih dogodkov, a sta ga njegova rovtarska trma in poštenost ter neverjetna življenjska sila ohranili pri dobri kondiciji, predvsem pa pri bistrem umu. Sinoči mu je Društvo upokojencev Cerkno pripravilo prisrčno slovesnost, na kateri so obujali spomine njegovi nekdanji sodelavci in prijatelji. Posebno pozornost so mu izkazali pevci društva, predsednica Zdenka Verbič in župan Občine Cerkno Gašper Uršič.

V stotih letih aktivnega življenja se nabere veliko spominov. Sam slavljenec je poudaril, da bi lahko govoril ure in ure, saj je  pravo življenjsko pot doživel že kot vojak tedanje Italije.

Posnetek Franc Pagon 1

Franc Pagon je kasneje prehodil pot vrnitve v domovino, kjer se je priključil osvobodilnemu gibanju, po vojni pa postal uslužbenec nove države. Ker je bil zaposlen v javni upravi, je doživljal nenehne spremembe in reforme, a je vseskozi ostal marljiv delavec in dokazoval, da je tudi ta služba pomembna, še posebej, če delaš za ljudi.

Posnetek Franc Pagon 2

Teh zadnjih 42 let, odkar je Franc Pagon v pokoju, pa ni preživel zleknjen na kavču, kjer bi tarnal in klical na pomoč vse mogoče službe in zdravnike. Vključil se je v stanovsko družbo, postal in ostal vse do današnjih dni ribič, se s sovrstniki pogosto razgovoril ob kartah in drugih razvedrilnih dejavnostih. Na naše vprašanje, zakaj ga še danes srečujemo v trgovinah s kmetijskimi izdelki in tehničnim blagom,  je jasno odgovoril:

Posnetek: Franc Pagon 3

In – kaj naj ob njegovem današnjem prazniku še rečemo?
Vse najboljše Franc Pagon – in, da bi o podobnih zgodbah lahko še velikokrat pripovedovali!
Ivan Seljak

Franc Pagon 1
Franc Pagon 2
Franc Pagon 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C