SKUPŠČINA CERTE DOLGOČASNA ZA LJUBITELJE PIKANTNIH ZGODB

Torek, 12. november 2019

Na včerajšnji skupščini družbe Certa Holding iz Cerknega so sklenili, da  da se bo družba preimenovala v Larix, upravljanje. Njen sedež se bo ob tem iz Cerknega preselil v Postojno.

Poleg družbe Postojnska jama, ki ima nekaj nad 77-odstotni lastniški delež, sta bila ob koncu leta 2018 po podatkih iz letnega poročila za lani večja lastnika še sklad Alfi s skoraj desetino delnic in podjetje Alea Iacta poslovneža Sergeja Racmana s 4,2-odstotnim deležem. Nekdaj številni manjšinski delničarji družbe, ki obvladuje dva ključna stebra cerkljanskega gospodarstva, imajo medtem v lasti še 8,6 odstotka delnic.

Pred leti bi lahko rekli, da gre za razvpito družbo, ki je netila spore med Cerkljani, po tem, ko je večino deležev v njej kupila Postojnska jama z Marjanom Batageljem na čelu, so se razmere v Cerknem povsem umirile.

Na včerajšnji skupščini, ki je med drugim sprejela selitev sedeža iz Cerknega v Postojno, ni tej odločitvi nasprotoval niti vedno prisoten predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev  Kristjan Verbič, a je  nasprotoval spremembi, ki bi odpravila znano omejitev, da posamezni lastnik ne more razpolagati z več kot 10 odstotki upravljalskih pravic. Verbič je prepričan, da  takšna sprememba ni v interesu 152 manjšinskih delničarjev, ki bi za svoje delnice želeli primerno prodajno ceno . Zaradi tega je združenje vložilo tudi  izpodbojno tožbo.

Certa Holding, ki se bo po vpisu v register preimenovala v Larix, je sicer lastnik četrtine družbe Eta Cerkno  in 54,3-odstotni lastnik družbe Certa. Ta ima v lasti  Hotel Cerkno  s smučiščem  ter kobariško podjetje Tik. Ta družba, ki se ukvarja s farmacevtskimi pripomočki, v kratkem napoveduje posebno poslovno presenečenje.


Foto: SC Cerkno


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C