ENERGETSKO NAJBOLJ UČINKOVITE OBČINE IN JAVNI OBJEKTI V PROJEKTU NEKTEO

Nedelja, 01. december 2019

Minulo sredo je v Celovcu potekala zaključna konferenca projekta NEKTEO,  ki ga financira EU med avstrijsko Koroško in Slovenijo v okviru programa Interreg.  Ta je pospeševal  trajnostne in trajne dejavnosti za stopnjevanje energetske učinkovitosti v občinah, s čimer se krepi prehod k obnovljivim virom energije.  Cilj projekta je ozaveščanje o energetski  učinkovitosti, varčevanju z energijo, koriščenju obnovljivih virov energije in zaščita podnebja.

 V okviru projekta je na avstrijski strani sodelovalo 29, na slovenski pa 26 vzorčnih točk. Projektni partnerji, Dežela avstrijska Koroška, Mestna občina Nova Gorica, mesto Celovec, Razvojna agencija Sora in Golea, so si zadali cilj, da se na vseh merilnih mestih zmanjša raba energije za 5 odstotkov, a so ta odstotek skoraj podvojili. To so dosegli z izobraževalnimi aktivnostmi za preko 2000 javnih uslužbencev in  učencev, izvedli so 5 čezmejnih strokovnih ekskurzij in tako dalje

Na nedavni zaključni konferenci so bili razglašeni tudi zmagovalci projekta, ki so izkazali največje prihranke energije v merilnem obdobju. V kategoriji največjih prihrankov energije med javnimi stavbami, je bil na slovenski strani zmagovalec Osnovna šola Cerkno in na avstrijski Ljudska šola Žitara Vas. Ravnatelj Osnovne šole Cerkno Mitja Dežela:

Izjava: Mitja Dežela V kategoriji občin z najnižjo specifično rabo energije pa je na slovenski strani prvo mesto dosegla občina Tolmin, na avstrijski pa občina Železna Kapla. Podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler:

Izjava: Tomaž ŠtenklerIvan Seljak


Mitja Dežela
Tomaž Štenkler

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C