DIJAKI NA GORSKEM HACKATHONU ISKALI REŠITVE ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ V ALPAH

Nedelja, 01. december 2019

Letošnje srečanje držav podpisnic strategije EU za alpsko regijo je pozornost namenilo tudi mladim in njihovim idejam za trajnostni razvoj. Dijaki so se pomerili na gorskem hackatonu, med finaliste pa se je prebila tudi Tamara Humar iz Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki je ocenila, da so "na zabaven način prišli do inovativnih rešitev za prihodnost".

Na prvem evropskem hackathonu o trajnostnem razvoju Alp, ki je potekal v okviru srečanja v Milanu, se je pomerilo 96 mladih iz 23 srednjih šol iz štirih držav.

Pod okriljem Primorskega tehnološkega parka so se ga udeležili tudi srednješolci iz Idrije, ki so skupaj s sovrstniki iz drugih držav iskali ideje, kako razviti zeleno gospodarstvo in okolju prijazne športne dejavnosti v Alpah. Tatjana Humar je dogodek opisala kot priložnost za združevanje različnih mnenj in iskanje rešitev za aktualne in skupne probleme v Alpah. Skupina, v kateri je sodelovala, je razmišljala, kako mlade navdušiti za športne aktivnosti v Alpah, hkrati pa jih ozavestiti, da so te vse bolj onesnažene, zato so se odločili za rešitev v obliki oblačil iz okolju prijaznih materialov.  Ajdin Muhić, ki se v Idriji izobražuje za strojnega tehnika, pa se je ukvarjal z vprašanjem obujanja zapuščenih alpskih vasi in mobilne aplikacije, ki bi mlade spodbujala pri njihovem obiskovanju in obujanju življenja.

Koordinator "maratona iskanja rešitev" Lorenzo Micheli je dejal, da je bil dogodek edinstvena priložnost za mlade Evropejce, da razpravljajo o strateški vlogi gorskih območij za trajnostni razvoj celotne alpske makroregije.  Mlade in njihovo sodelovanje je pohvalil tudi italijanski premier Giuseppe Conte, ki je poudaril, da bo morala unija v prihodnje več posluha nameniti državljanom in njihovim potrebam, predvsem z racionalnejšo porabo evropskih sredstev in manj birokracije.Po STA 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.05.2020
8°C / 25°C
četrtek
28.05.2020
10°C / 23°C
petek
29.05.2020
9°C / 23°C