TA VESELI DAN KULTURE

Ponedeljek, 02. december 2019

Jutri, 3. decembra, na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, se bodo številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji vključile v Ta veseli dan kulture in ponudile brezplačne oglede in dogodke. Med njimi bodo tudi nekatere kulturne ustanove na našem območju.

Mestni muzej Idrija jutri omogoča brezplačen ogled razstav na gradu Gewerkenegg in v Cerkljanskem muzeju. Ob 16.uri pa v prostorih Cerkljanskega muzeja pripravljajo ustvarjalno delavnico izdelovanje punčk iz cunj po vodstvom vzgojiteljic Varstveno delovnega centa Vrhnika-Idrija. Delavnica je posvečena pisatelju Francetu Bevku in njegovim literarnim junakom, saj letos mineva 80 let od prve knjižne izdaje povesti Grivarjevi otroci in Pesterna.

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v objektu prenovljene Topilnice Hg jutri od 10. do 16. ure ponuja brezplačen ogled razstave Od rude do kapljic živega srebra, kovine, ki je gibala svetovni razvoj.

V Tolminskem muzeju bodo jutri ob 18.uri Ta veseli dan kulture obarvali z glasbeno-pogovornim večerom Ob Kosmačevem harmoniju. Z gosti se bodo pogovarjali o pisatelju Cirilu Kosmaču in predstavili najnovejšo muzejsko pridobitev harmonij izdelovalca Lenarčiča iz Vrhnike, ki je spremljal kar tri generacije Kosmačeve družine.

Pilonova galerija v Ajdovščini bo svoja vrata za brezplačne oglede jutri odprla od 9.do 18.ure. Pripravila je poseben program za osnovnošolce, obiskovalci vseh generacij pa se bodo lahko udeležili različnih aktivnosti na temo razstave in se sprehodili po prenovljeni stalni zbirki o življenju in delu Vena Pilona ter po občasni razstavi o 50 letih prijateljstva med Venom Pilonom in Božidarjem Jakcem.

Mestna knjižnica in čitalnica Idrija ter Lavričeva knjižnica v Ajdovščini pa bosta na Ta veseli dan kulture s posebnima dogodkoma sklenili letošnji projekt Primorci beremo.

O podrobnostih si preberite na spletnih straneh omenjenih ustanov, celoten program brezplačnih kulturnih dogodkov po celi Sloveniji na jutrišnji Ta veseli dan kulture pa si lahko ogledate na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine.Metka Rupnik


Foto: Tolminski muzej (Fb)

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.07.2020
13°C / 28°C
petek
10.07.2020
13°C / 32°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C