CERKLJANSKA KABELSKA DOKONČNO UGASNJENA

Torek, 03. december 2019

Včeraj se je v naselju Cerkno zaključila še ena zgodba razvoja kraja. Krajevna skupnost Cerkno je po nekajmesečnih napovedih izključila analogni kabelski sistem, ki je  pred nekaj več kot četrt stoletja krajanom ponudil bogato izbiro televizijskih programov, kasneje pa je povsem opešal. Za to je bilo več razlogov, najpomembnejši je bila zagotovo tehnološka zastarelost, saj se je v samo omrežje premalo vlagalo. Sprva je bilo v sistem povezanih do 400 naročnikov, ki pa so se postopno s prihodom digitalne ponudbe selili k novim ponudnikom. Kabelski sistem, je postal tehnološko zastarel, še preden je bil legaliziran.

Izključitev iz uporabe je bila logična posledica vse manjšega zanimanja za sistem, ki ni bil nikoli dograjen z internetom, še manj pa z digitalno ponudbo televizijskih programov. Po besedah Vida Lahajnarja, predsednika Krajevne skupnosti Cerkno, so preostale naročnike več mesecev opozarjali, da bo sistem ugasnjen, zato je bilo po njegovem mnenju dovolj časa, da poiščejo nove ponudnike. Gre za operaterje, ki storitve ponujajo preko prav tako zastarelega telefonskega omrežja, v zadnjem času je zelo popularna tudi brezžična ponudba. Med njimi je denimo godoviška družba FreeNET, ki skrbi tudi za del  komunikacij Primorskega vala. Krajevna skupnost Cerkno bo po besedah Lahajnarja sistem pričela razgrajevati po novem letu, na pomoč pa jim bo priskočilo domače prostovoljno gasilsko društvo.

Najbolj žalostna zgodba za Cerkno pa je ta, da samo naselje nima alternative.  Cerkno  je, razen hrbtenice, ki je povezovala nekdanjo staro in novo Eto,  prepredeno s starim bakrenim omrežjem in prav nobenega namiga ni, da bi uporabniki v kratkem lahko dočakali optične priključke.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
02.06.2020
12°C / 26°C
sreda
03.06.2020
12°C / 26°C
četrtek
04.06.2020
15°C / 22°C