ZA HAIKU DVE ZLATI NA PRIMORSKO

Sreda, 04. december 2019

V ljubljanskem Cankarjevem domu je Kulturno umetniško društvo Apokalipsa razglasilo zmagovalce že 21. Mednarodnega natečaja za najboljši haiku. Med 473 haikuji in 80 sodelujočimi avtoricami in avtorji je ocenjevalna komisija podelila kar tri enakovredne prve nagrade, dve od njih sta prejeli Novogoričanki. 

Olga Kolenc, sicer rojena na Vojskem nad Idrijo, je bila nagrajena za haiku »pod starim kostanjem /od najine klopce / le še skelet«, Ivanka Konstantino pa za haiku »ščebet lastovic / senca spomina lega / na ruševine«. Tretji prejemnik prve nagrade je bil Đurđi Vukelić Rožić s Hrvaške za haiku »brezvetrje / v pajčevini pod češnjo / mandala«. Olga Kolenc je na Mednarodnem natečaju za najboljši haiku zmagala tudi leta 2007.

Med sodelujočimi so bili poleg slovenskih tudi predstavniki iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije in Srbije. Poleg treh enakovrednih prvih nagrad je komisija pohvalila še 11 haikujev in 34 haikujem podelila objavo v reviji Apokalipsa. Komisija se je odločila izpostaviti kar 48 oziroma dobrih 10% vseh prispelih haikujev. Pri izbiri sta jo, manj kot klasična oblika 5-7-5 zlogov, vodila predvsem zanimivost in izvirnost tematike ter iskrenost v doživetju trenutka.

 

Metka Rupnik

 


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C