V DRAŽGOŠAH SLOVESNOST OB 78. OBLETNICI ZNAMENITE BITKE

Nedelja, 12. januar 2020

Ob 78. obletnici dražgoške bitke bo danes opoldne v Dražgošah osrednja spominska slovesnost, ki predstavlja vrhunec 63. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Na prireditvi, na kateri bo slavnostni govornik pesnik in dramatik Ervin Fritz, se vsako leto zbere več tisoč ljudi. Mnogi v Dražgoše pridejo peš.

Dražgoška bitka, ki je potekala med 9. in 11. januarjem 1942, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji in je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske. V zgodovinskem spominu je bil to prvi veliki upor na naših tleh. V bitki je padlo devet partizanov. Nemci so po njej pobili 41 domačinov in požgali vas.

"Ponovno je treba ponoviti besede dr. Franca Bučarja, da je dražgoška bitka veličasten spomenik nezlomljivosti narodnega duha in volje do življenja v tistih razmerah, ko na obzorju ni bilo videti nobenega upanja za zmago nad zlom, imenovanim fašizem," pravi predsednik Organizacijskega komiteja za prireditve Po stezah partizanske Jelovice Ladislav Lipič.

Prepričan je, da mora biti to vodilo vseh generacij, da ohranijo spomin na to dejanje "hrabrih, pogumnih in narodnozavednih ljudi, ki so si v tistih časih upali". Tokratna, 63. spominska slovesnost bo potekala tudi v luči 75. obletnice konca druge svetovne vojne. Udeležil se je bo predsednik DZ Dejan Židan.

Mnogi se bodo v vas na pobočjih Jelovice znova podali peš. Različna planinska društva organizirajo devet pohodov. Najdaljša pohoda, katerih udeleženci so se na pot odpravili ponoči, pa sta 41. spominski pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše in 21. rekreativni pohod Železniki-Ratitovec-Dražgoše.
 

STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.05.2020
8°C / 25°C
četrtek
28.05.2020
10°C / 23°C
petek
29.05.2020
9°C / 23°C