NAGRADA MODRA PTICA SIMONI SEMENIČ ZA ROMAN SKRIVNO DRUŠTVO KRVZ

Torek, 14. januar 2020

Nagrado založbe Mladinska knjiga modra ptica, ki je bila razpisana za roman za mladino, prejme Simona Semenič za delo Skrivno društvo KRVZ. Roman bo pri založbi izšel aprila. Na tokratni natečaj je sicer prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev. 

"Mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike, je sicer trdno zasidrana v današnjem času, a se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti," piše v utemeljitvi nagrade.

Simona Semenič, ki se je tokrat prvič lotila pisanja mladinskega romana, je povedala, da je rokopis nastal že leta 2012. Pisati ga je začela po rojstvu drugega sina, saj se ji je zdelo, da je prvi sin zapostavljen, zato mu je obljubila, da mu bo napisala knjigo. Nato je rokopis nekaj časa odležal, zatem ga je popravila in poslana na natečaj.


Izjava Simona Semenič


Poleg zmagovalnega romana Skrivno društvo KRVZ so bila v tekmi za nagrado še dela Grizolda in maček Lune J. Šribar, Surura ali ime mi je radost Manke Kremenšek Križman, Strašilka Davorke Štefanec in Ava Suzane Tratnik.

Kot je povedala predsednica žirije in urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi Alenka Veler, je na tokratni natečaj prispelo 11 del več kot leta 2016, ko so podelili zadnjo modro ptico za mladinski roman, in skoraj polovico več kot na prvi natečaj za mladinski roman. Po njenih besedah so avtorji obravnavali zelo raznolike teme. Kar nekaj je bilo pustolovskih in fantazijskih romanov, še vedno pa prevladujejo problemski romani, v katerih so vse bolj prisotne tudi teme, ki obravnavajo pasti uporabe družabnih medijev. STA

Izjava Simona Semenič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
25.09.2020
18°C / 22°C
sobota
26.09.2020
10°C / 17°C
nedelja
27.09.2020
9°C / 16°C