PGD KOBARID PRAZNUJE 130 LET

Sreda, 15. januar 2020
Za kobariške gasilce bo letošnje leto prav posebno, Prostovoljno gasilsko društvo Kobarid v tem letu namreč obeležuje 130-letnico neprekinjenega delovanja. Slavnostno leto na stolpu gasilskega doma že obeležuje svetlobni napis »130 let«, ki so ga izdelali kobariški operativci, jubilej pa bodo ovekovečili še s številnimi drugimi dogodki. Kaj vse v tem letu v Kobaridu še načrtujejo, je za naš mikrofon povedal predsednik PGD Kobarid Sašo Rosič.

Izjava Sašo Rosič 1

Kobariški gasilci v društvu kot posebno znamenitost hranijo italijansko vojaško vozilo iz prve svetovne vojne Fiat 15 TER, ki je po koncu vojne služilo gasilskim enotam. Po znanem italijanskem generalu je ljubkovalno poimenovano »Kadorna« in je bilo v redni uporabi do leta 1960, ko so ga zamenjala novejša in modernejša vozila. Od takrat so zanj skrbeli kobariški gasilci, ki pa so se lani, ko je vozilo dopolnilo 108 leto, odločili da ga prepustijo profesionalnim rokam podjetja Ekoen iz Zasavja, ki se ukvarja z obnovo starodobnikov. Kadorna je za 40 let starejša od prej najstarejšega pri njih obnovljenega avtomobila, direktor podjetja Metod Kurent je od podpisu pogodbe dejal, da se bo za dodatne informacije, potrebne za obnovo, podal v Torino, kjer je bilo vozilo izdelano. Sredstva za obnovo so v sodelovanju s PRC zagotovili v okviru strateškega projekta WALKofPEACE in znašajo slabih 30.000 evrov. Saša Rosič je o načrtih, ki jih imajo z vozilom, povedal še naslednje.

Izjava Sašo Rosič 2    


Primož Božič


Sašo Rosič izjava 1
Sašo Rosič izjava 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
25.09.2020
18°C / 22°C
sobota
26.09.2020
10°C / 17°C
nedelja
27.09.2020
9°C / 16°C