V ZALEM LOGU POMNIK RUPNIKOVE LINIJE

Četrtek, 16. januar 2020

Pri odcepu za Davčo in smučišče Cerkno pred Zalim Logom je Javni zavod Ratitovec s partnerji poskrbel za ponovno postavitev protitankovskih ovir zapore Rupnikove linije, ki je tu preprečevala prehod proti Železnikom. Ker letos obeležujemo stoletnico podpisa Rapalske pogodbe, imajo tovrstne pridobitve na terenu še poseben pomen.

Z Rapalsko pogodbo, podpisano 12. novembra 1920 v Rapallu, sta Kraljevina SHS in Kraljevina Italija določili mejo med državama, s čimer je bila tretjina slovenskega etničnega ozemlja dodeljena Italiji, ki je v zameno priznala Kraljevino SHS. Z rapalsko mejo je bilo slovensko prebivalstvo nekdanje Avstro-Ogrske razdeljeno na dva dela.

Prvi so zatem mejo začeli utrjevati Italijani s postavljanjem podzemnih in nadzemnih utrdb in kasarn, povezanih v Alpski zid. Na utrjevanje italijanske meje je Kraljevina Jugoslavija odgovorila z gradnjo svojega sistema utrdb t.i. Rupnikove linije, ki pa nikoli ni služila svojemu namenu, saj je bila zapuščena še pred italijanskim napadom na Jugoslavijo. Danes je ponekod v zahodni Sloveniji ostanke Rupnikove obrambne črte še mogoče videti, največ od Blegoša do Golega vrha v Poljanski dolini.

V okviru omenjenih posegov je bil bunker nad cesto že očiščen in opremljen, ostali še čakajo. Že sedaj pa si obiskovalci lahko ogledajo tudi informativno točko, ki jo sestavljajo tri informativne table. Kartografsko gradivo zanjo so pripravili pri Zgodovinskem društvu rapalska meja. Zaščiten in ohranjen bunker predstavlja pomembno tehniško kulturno dediščino območja, dava objekta te zapore pa sta tudi registrirana kulturna dediščina.

Metka Rupnik

Vir: Zgodovinsko društvo Rapalska meja

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.09.2020
15°C / 28°C
sobota
19.09.2020
13°C / 26°C
nedelja
20.09.2020
9°C / 28°C