PREDSTAVITEV KNJIGE »ROJAKI, POL STOLETJA SODELOVANJA MED BENEŠKIMI IN POSOŠKIMI SLOVENCI«.

Četrtek, 16. januar 2020
V Kobariškem muzeju bodo v petek, 17. januarja, ob 18. uri predstavili knjigo Rojaki, pol stoletja sodelovanja med beneškimi in posoškimi Slovenci. Dogodek bo vodil Igor Jelen, profesor za politično in gospodarsko geografijo na Univerzi v Trstu, ki bo o pravkar izdani knjigi govoril z njenimi tremi avtorji: Giorgiom Banchigom, Zdravkom Likarjem in Eziem Gosgnachem. V knjigi,   izdani ob priložnosti jubilejnega, 50. novoletnega srečanja Slovencev Videmske pokrajine, je  temeljito predstavljena zgodovina območja in njenih prebivalcev. Več kot sto fotografij skupaj z besedilom predstavlja edinstven dokument časa in ljudi, ki živijo na obeh straneh meje, kakor je za naš radio povedal eden od njenih avtorjev Zdravko Likar. Prvi del knjige, ki predstavlja splošno zgodovino od prvih zgodovinskih zapisov do osamosvojitve Slovenije, je delo Giorgia Banchiga. Banchig se je osredotočil na zgodovino beneške samouprave v času beneške republike in tesnim vezem, ki so se že v preteklosti pletle med Posočjem in Benečijo. Drugi del, ki je Likarjevo delo, obravnava, kakor pravi sam

Izjava: Zdravko Likar izjava 1

Tretji del knjige, ki je delo avtorja Ezia Gosgnacha, predstavlja predvsem odnos italijanske deželne in občinske politike do zamejskih Slovencev, ki živijo na tem območju, torej Benečanov, Rezijanov in Slovencev v Kanalski dolini. Za vse, ki se zanimajo za zgodovino tega področja, bo knjiga gotovo neprecenljiva pridobitev, Zdravko Likar nam je takole zaupal, od kje je črpal informacije za opisano obdobje.

Izjava: Zdravko Likar izjava 2

V petek bodo tako avtorji v Kobaridu odgovarjali na vprašanja Igorja Jelena, katerega poklicno zanimanje je močno povezano z obravnavanimi temami, obenem pa bodo občinstvu zaupali tudi kakšno podrobnost, ki je v knjigo zaradi različnih razlogov niso uvrstili.

 

Primož Božič

Izjava Zdravko Likar 1
Izjava Zdravko Likar 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C