BESEDA ROJAKI IMA SVOJ POMEN LE OB SODELOVANJU

Sobota, 18. januar 2020

V Kobariškem muzeju se je pred polno dvorano ob številnih gostih sinoči odvil poseben kulturni dogodek s predstavitvijo knjige Rojaki, pol stoletja sodelovanja med beneškimi in posoškimi Slovenci. Vodil ga je  Igor Jelen, profesor za politično in gospodarsko geografijo na Univerzi v Trstu. V pogovoru  sta sodelovala  Giorgio  Banchig, avtor zgodovinskega pogleda na življenje in dogodke v tem delu današnje Slovenije in zamejstva, ter Zdravko Likar ki je podrobno razčlenil dogodke od 2. svetovne vojne, do današnjih dni.

Letos mineva 50 let od pričetka sodelovanja med posoškimi in beneškimi Slovenci, zato je ta vsebina na sinočnji predstavitvi doživela posebno pozornost. Likar je na pronicljiv, a hkrati slikovit in duhovit način predstavil pol stoletja, ki se je pričelo v mračnem obdobju zaprte meje, nadaljevalo z razcvetom Kobarida v času velikih razlik v cenah bencina in hrane, ki so povzročale romanja Italijanov preko meje, do današnjih dni.

Začetki sodelovanja niso bili lahki, sestanki so potekali dobesedno v skrivnem okolju tedanje gostilne Štih pri Kobaridu. Zdravko Likar:

Posnetek Zdravko Likar 1

Za pravo povezovanje preko meje je bila odločilna nesreča. Leta 1976 je potres še posebej prizadel celotno Benečijo. Zdravko Likar.

Posnetek Zdravko Likar 2

Zanimivo je, da so vsi trije sogovorniki posebej poudarjali pomen besede rojaki, ki ima svoj smisel le ob sodelovanju. Brez sodelovanja lahko govorimo le o prebivalcih dveh držav, ki v globalizaciji izgubljajo identiteto. Zdravko Lokar je svojo pripoved zaključil z nekoliko grenkobe.


Posnetek Zdravko Likar 3

Sinočnja predstavitev knjige  Rojaki v Kobariškem muzeju je bila sicer le uvod v letošnje čezmejno srečanje, ki se bo ob prisotnosti najvišjih predstavnikov države odvilo danes v Kulturnem domu v Kobaridu.
Ivan Seljak

Zdravko Likar 1
Zdravko Likar 2
Zdravko Likar 3

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C