NEPOSREDEN PRENOS S POTRESNE OPAZOVALNICE NA VOJSKEM

Sobota, 18. januar 2020

Sodobna tehnologija omogoča marsikaj, med drugim tudi prikaz tektonskih dogajanj v realnem času. Z začetkom  leta 2020 je tako razstava »Zapisano v kamninah« v Centru za obiskovalce Geoparka Idrija bogatejša za zelo zanimiv prikaz oz. neposredni prenos iz potresne opazovalnice na Vojskem. Prenos je vzpostavil urad za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje, ki so bili tudi sicer vključeni v vsebinske priprave razstave.

Potresna opazovalnica Vojsko, zgrajena leta 1984, je ena izmed prvih v Sloveniji v povojnem času. Do rušilnega potresa leta 1998 v Posočju so opazovanje potresne dejavnosti v Sloveniji izvajali na treh opazovalnicah, in sicer v Ljubljani, Goričici pri Cerknici in na Vojskem. Potres leta 1998 v Posočju pa v slovenski seizmologiji predstavlja mejnik, po katerem je Slovenija dobila moderno mrežo 26 opazovalnic. Med temi sta tudi dve iz Idrijskega, in sicer že omenjena z Vojskega, ki je bila prenovljena z moderno opremo, ter novejša opazovalnica na Javorniku. 

Mojca Gorjup Kavčič

Foto Geopark Idrija: Neposreden prenos s potresne opazovalnice na Vojskem

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
29.07.2021
17°C / 32°C
petek
30.07.2021
18°C / 33°C
sobota
31.07.2021
19°C / 33°C