PAHOR V KOBARIDU OB 50-LETNICI NOVOLETNIH SREČANJ SLOVENCEV VIDEMSKE POKRAJINE IN POSOČJA

Sobota, 18. januar 2020

Letos mineva 50 let od pričetka sodelovanja med posoškimi in beneškimi Slovenci, ki so ga v Kobaridu danes obeležili z osrednjim dogodkom - 50. novoletnim srečanjem Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Srečanje je tradicionalno, današnje pa je bilo v počastitev jubileja še posebej slovesno, saj sta se ga poleg županov občin to in onstran nekdanje slovensko italijanske meje ter vodilnih predstavnikov kulturnih in izobraževalnih institucij Slovencev v zamejstvu udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Med vidnejšimi udeleženci svečanosti pa so bili tudi generalni konzul RS v Trstu Vojko Volk, italijanska senatorica Tatjana Rojc, deželna in pokrajinska predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenija Dobrila in Luigia Negro ter deželni predsednik in namestnik pokrajinske predsednice Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in Lucijan Lister.

Rdeča nit slovesnosti v kobariškem Kulturnem domu je bilo sporočilo o dragocenosti povezovanja med Slovenci v Videmski pokrajini in v Posočju za ohranjanje slovenstva, slovenskega jezika, kulturne in narodne samozavesti, saj se je rodilo v času zaprte meje, ko stiki med Slovenci z obeh strani meje niso bili tako samoumevni, kot so dandanes. Sestanki so v prvih letih potekali dobesedno v skrivnem okolju tedanje gostilne Štih pri Kobaridu. Za pravo povezovanje preko meje pa je bila odločilna naravna nesreča, potres, ki je leta 1976 še posebej prizadel celotno Benečijo.

Kobariški župan Marko Matajurc je v uvodnem nagovoru na svečanosti izpostavil pomen povezovanja Slovencev v zamejstvu in Posočju in prepričanje, da bodo tovrstne stike znali ohraniti in nadgraditi tudi naslednji rodovi.


Izjava Marko Matajurc

Spregovoril pa je tudi predstavnik Slovencev Videmske pokrajine David Klodič, ki je izrazil zadovoljstvo nad ustvarjanjem skupnega kulturnega prostora med Slovenci to in onstran nekdanje meje, hkrati pa izpostavil skrb nad odhajanjem mladih zamejskih Slovencev v iskanju dela, življenjskih priložnosti in izpostavil željo po tesnejšem čezmejnem povezovanju.


Izjava David KlodičSlavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor, se je v nagovoru najprej zahvalil vsem predstavnikom slovenskih organizacij na italijanski strani in posoškim županom, kulturnikom in posameznikom, ki negujejo stike že pol stoletja, zlasti pa Zdravku Likarju, ki je osebno vpet v organizacijo letnih srečanj že 47 let. V slavnostnem nagovoru je predsednik Pahor med drugim poudaril, da bi rad, kljub zavedanju vseh grenkih okoliščin iz preteklosti, v prihodnost pogledal z optimizmom.


Izjava Borut Pahor

Dodaja, da po svojih najboljših močeh sodeluje tudi z italijanskim predsednikom in vidi velike možnosti, da tudi v tem letu kot predstavnika dveh narodov in dveh držav naredita nekaj simbolnih in konkretnih korakov v prid tega sožitja in boljše prihodnosti za vse.
Pahor je županom občin Kobarid, Tolmin in Bovec, Marku Matajurcu, Urošu Brežanu in Valterju Mlakužu, podelil zahvale predsednika republike za zavzetost pri negovanju vezi z zamejskimi Slovenci.

Slovesnost je izražala narodno samozavest slovenskega zamejskega duhovnika, Čedrmacovega duhovnega naslednika, dolgoletnega župnika v župniji Matajur Paskvala Gujona, ki je nekoč zapisal: „Narod ostane svoboden in živ, dokler je živ njegov jezik, zato povejmo svojim ljudem, ljubite svoj slovenski jezik in kulturo, ki ste ju podedovali od svojih prednikov. Spomnite se, da po omiki nismo nič manj vredni od kateregakoli naroda. Predajte ta jezik svojim otrokom, da bo vez z vašo preteklostjo ostala živa in dokazovala, da smo svobodni ljudje in ne ljudstvo brez hrbtenice, ki se podreja gospodarjevim ukazom.“

V nadaljevanju svečanosti sta kobariški župan Marko Matajurc in Zdravko Likar podelila Gujonova priznanja za leto 2020, ki sta ju prejela Ada Tomasetig, negovalka, zapisovalka in pripovedovalka beneške ljudske pripovedi, in predstavnik Zavoda za slovensko izobraževanje v Špetru Igor Tul za vlogo, ki jo je odigral zavod pri osnovanju dvojezične šole v Špetru in za aktivno delovanje na področju izobraževanja zamejskih Slovencev.

Posebno zahvalo pa je iz rok kobariškega župana Marka Matajurca prejel Zdravko Likar, ki se že skoraj pol stoletja kot organizator in sooblikovalec vsebin vsakoletnih čezmejnih srečanj trudi, da bi vezi med Slovenci na tej in oni strani nekdanje meje ne zamrle.Metka Rupnik 

Izjava: Borut Pahor
Izjava Marko Matajurc
Izjava: David Klodič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C