POZIV ZDRAVNIKOV ŠIRŠE GORIŠKE REGIJE K BOLJ ODGOVORNEMU PRISTOPU DO OKOLJSKE PROBLEMATIKE

Sreda, 22. januar 2020

V javnosti je pred dnevi odjeknila novica o pozivu zdravnikov in zobozdravnikov širše goriške regije, ki ga je podprla tudi skupščina Zdravniške zbornice Slovenije. Poziv, ki je bil v prvi meri namenjen Ministrstvu za okolje in prostor in Agenciji Republike Slovenije za okolje, je podpisalo prek 160 zdravnikov in zobozdravnikov širše goriške regije, skupaj z njihovimi kolegi iz preostale Slovenije pa je bilo doslej zbranih 314 podpisov.

Poziv so zdravniki pripravili v času, v katerem je bila problematika onesnaževanja spodnje Soške doline že večkrat predmet tako medijskega poročanja kot obravnave na ravni lokalne politike. K slednjemu sodita predvsem sklep kanalskega občinskega sveta, da bo občina Kanal izvedla celoletno merjenje onesnaženosti zraka, ki ga bo financirala iz lastnega proračuna, poleg tega pa tudi razprava o sosežigu v anhovski cementarni, ki ga je decembra lani pripravil lokalni odbor stranke Levica.

Zdravnica iz deskljanske ambulante Nevenka Mlinar, ki se vsakodnevno srečuje z nekdanjimi anhovskimi delavci in že dlje časa opozarja na epidemijo mezotelioma, ki ga v Desklah glede na število pacientov diagnosticirajo nesorazmerno veliko ljudem, najbolj skrbi dodatna obremenitev okolja. Svoj pogled je predstavila takole:

Nevenka Mlinar izjava

Na Zdravniški zbornici Slovenije je bila včeraj organizirana novinarska konferenca, na kateri so zdravniki Poziv predstavili javnosti, obenem pa so raziskovalci iz različnih medicinskih strok predstavili mnenja, zaradi katerih je poziv po njihovem mnenju upravičen. Zdenka Čebašek Travnik je povzela stališče, da zdravniki v tem primeru predstavljajo javnost, ki je upravičena do statusa udeleženca v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja. Prav tako pravi, da gre pri onesnaževanju za

Zdenka Čebašek Travnik izjava 1

 
Zdravje prebivalcev spodnje Soške doline je sicer zaradi uporabe azbesta pri proizvodnji azbestno-cementnih izdelkov ogroženo že več desetletij, v prvi vrsti pri tistih, ki so pri delu prihajali v stik s tem nevarnim mineralom. Novo skrb sedaj povzroča sosežig odpadkov in nevarnih odpadkov, ki jih v Salonitu Anhovo uporabljajo kot energent visokotemperaturne peči za žganje klinkerja. Za sosežig sicer v Anhovem potrebujejo okoljevarstveno dovoljenje, ki ga izda ARSO, ki pa ob trenutni zakonski ureditvi predvideva višje emisijske standarde za sosežigalnice, kjer sežiganje ni primarna dejavnost, kot pa za prave sežigalnice. Trenutno dovoljenje Salonitu dovoljuje sosežig 109 tisoč ton odpadkov na leto, morebitno novo soglasje, za pridobitev katerega na ARSO teče postopek, bi dovoljevalo sosežig 135 tisoč ton odpadkov letno. Andrej Vuga iz okoljske agencije nam je pojasnil, da je anhovska cementarna na agencijo prijavila namero po spremembi obstoječe proizvodnje, povedal je tudi, kakšna je v tem trenutku pravzaprav naloga agencije.

Andrej Vuga izjava 

Če ARSO odloči, da je sprememba v delovanju naprave majhna in posledično presoje vplivov na okolje ni potrebno opraviti, lastnik naprave vloži formalno vlogo za spremembo okoljevarstvenega soglasja, ki jo z odločbo izvede ARSO. Če pa je potrebno opraviti presojo vplivov na okolje, se mora izdelati še Poročilo o vplivih na okolje, v katerem se prouči, kakšni bodo okoljski vplivi spremembe delovanja naprave, tudi z vidika sočasnega učinka več dejavnikov. To poročilo se javno razgrne, krajani imajo možnost dati pripombe, v nadaljevanje postopka se lahko vključijo lastniki nepremičnin na vplivnem območju in tisti, ki bi dokazali, da bodo vplivi segali tudi nanje. Nato ARSO presodi, ali se lahko glede na vse prikazane vplive dovoli sprememba okoljevarstvenega dovoljenja ali ne.

Na včerajšnji novinarski konferenci je več strokovnjakov, ki se pri svojem delu ukvarjajo s preučevanjem vpliva onesnaževanja na človeško telo, predstavilo, zakaj so ljudje v okolici takšnih naprav kljub uveljavljenim postopkom, ki jih predvideva pridobitev okoljevarstvenega soglasja, lahko upravičeno zaskrbljeni. Za naš mikrofon je spregovoril Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo.

Miran Brvar izjava

Predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič-Fikfak, ki se je s problematiko Anhovega ukvarjala že pred tremi desetletji, je pojasnila, da so se v podjetju vedno držali  standardov, ki veljajo za delo z nevarnimi snovmi. V 70. letih so tako na priporočilo strokovnjaka iz tujine količino azbestnih vlaken s takrat dovoljenih 172 delcev na kubični centimeter samoiniciativno zmanjšali na 1 vlakno na cm3. Kot zanimivost, danes ta standard predvideva pri delu z azbestom še stokrat nižjo količino. Dodič Fikfakova pravi:

Metoda Dodič Fikfak izjava   

Metoda Dodič Fikfak zaključuje, da se je s tega stališča razumno držati previdnostnega principa, da se torej že obremenjenega okolja ne onesnažuje dodatno. Za sodobno onesnaževanje je namreč značilna majhna doza polutantov, ki so ji ljudje izpostavljeni prek dolgega časovnega obdobja, obenem pa se njihovo tveganje za zdravje lahko pokaže šele čez desetletja. 

Poziv bodo zdravniki skupaj z zbranimi podpisi predali konec januarja oziroma v začetku februarja, nato pa dali Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za okolje mesec dni časa, da se nanj odzoveta. Zdenka Čebašek Travnik pojasnjuje, kaj je glavna zahteva zdravniškega poziva in kaj pričakujejo, da se bo v prihodnjih dveh mesecih v zvezi z njim zgodilo. 

Zdenka Čebašek Travnik izjava 2

Iz občine Kanal ob Soči so nam sporočili, da poziv razumejo kot pobudo zdravnikov pristojnim institucijam, da ravnajo v skladu s svojim poslanstvom in z upoštevanjem zakonodaje, od teh institucij pa pričakujejo ravnanje v prid državljanom v skladu s pooblastili in zakonom, ki ureja njihovo delovanje.

Na Primorskem valu bomo temo vsekakor še spremljali, prvič že ta petek, ko bo v Kanalu tiskovna konferenca, kjer bo med drugim obravnavan tudi zdravniški poziv.  

Primož Božič

FOTO: Salonit Anhovo

Nevenka Mlinar
Zdenka Čebašek Travnik 1
Andrej Vuga
Miran Brvar
Metoda Dodič Fikfak
Zdenka Čebašek Travnik 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C