SMUČARSKO TEKMOVANJE LETA 1945 JE LAHKO ŠE DANES V PONOS VSEJ EVROPI

Nedelja, 26. januar 2020
Letošnja spominska prireditev Partizanske smučine Cerkno 45 je v vseh treh dneh prinašala spomin na veliki, v vseh pogledih pogumni dogodek, ki so si ga omislili športni navdušenci, partizani in domačini, v še vedno okupirani Evropi, januarja, 1945. Na vseh dogodkih so govorniki opozarjali  na krhkost miru v svetu, ki bi ga morali bolj spoštovati


Po sobotnih tekmah na Smučarskem centru Cerkno, ki se jih je udeležilo okrog 300 tekmovalcev iz najrazličnejših veteranskih in častniških struktur ter predstavnikov slovenske vojske, so se vsi udeleženci zbali na tradicionalnem srečanju s podelitvijo pokalov v Hotelu Cerkno. Osrednji govornik je bil Dejan Židan, predsednik Državnega zbora republike Slovenije.


Izjava Dejan Židan 1


Še posebej oster je bil Židan do zadnjih prizadevanj posameznikov, da bi preko pravnih instrumentov rehabilitirali vojne zločince.Izjava Dejan Židan 2Tudi ta prireditev je zbrala veliko znanih imen, med njimi so bili predsednik zveze policijskih veteranov društva SEVER dr. Tomo Čas, generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze vojnih veteranov Slovenije, generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik združenj veteranskih organizacij, župan Občine Cerkno Gašper Uršič ter dva poslanca v Državnem zboru, Samo Bevk in Mateja Udovč, ki je pred tem tudi merila svoje moči na smučišču.

Zaradi bolezni pa tokrat ni bilo prisotnih še živečih tekmovalcev na prvem dogodku, januarja 1945.

In še skromno dodajamo: med deseterico najzaslužnejših v dolgoletni zgodovini prireditve, ki se jim je organizacijski odbor posebej zahvalil, je tudi Primorski val.


Povezan članek


Ivan Seljak


Dejan Židan 1
Dejan Židan 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
25.02.2020
8°C / 13°C
sreda
26.02.2020
9°C / 10°C
četrtek
27.02.2020
-2°C / 10°C