PROJEKT MROUCE CAJTA BO PRINESEL TUDI KNJIGO O PRETEKLOSTI PODBRDA

Nedelja, 26. januar 2020

V okviru projekta Mrouce cajta je včeraj dopoldne v Podbrdu potekala že tretja delavnica zbiranja gradiva o bivši TVI Bača Podbrdo in prva predstavitev osnutka knjige »'na karta me pisej« (Podbrdo na starih razglednicah).


Udeleženke delavnice, predvsem bivše zaposlene, s pomočjo katerih je bilo za potrebe projekta spet zbrano zelo pomembno gradivo, so najprej pregledovale zbrane fotografije in drugo gradivo o bivši TVI Bača Podbrdo. »Popotovanje« po njenem časovnem traku je prebudilo spomine, ki so jih skupaj ustvarjale. Čutiti je bilo, kako povezane so bile med seboj.
S ponosom so pripovedovale, kako cenjeno je bilo blago TVI Bača. Še v letu 2019 je ena od šivilj iz tega blaga sešila moško obleko za posebno priložnost. Prisotno pa je bilo tudi spoznanje, da s propadom tovarne in tekstilne industrije nasploh izginjajo tudi bogata znanja in veščine, ki so se skozi desetletja zbrale v ljudeh.
V drugem delu delavnice so si udeleženke ogledale osnutek vsebine knjige »'na karta me pisej« (Eno razglednico mi piši), ki bo izšla v okviru projekta. Knjiga bo skozi stare razglednice preletela preteklost Podbrda. Največ jih je nastalo v obdobju od leta 1889 do 1940. Podroben opis motiva na vsaki izmed njih bo dopolnil kronologijo Podbrda iz prvega dela knjige. Udeleženke delavnice so prispevale kar nekaj dragocenih dopolnitev. Delavnica se je nenadejano nadaljevala tudi v popoldanski čas, ko so jo obogatili nekateri informatorji iz Podbrda.


Projekt Mrouce cajta, ki ga sofinancira RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, bo sicer omogočil pridobitev nove, po kraju razpršene turistično-rekreacijske infrastrukture in vsebine. S tem se bo dvignila prepoznavnost kraja, hkrati pa se bo v Podbrdu izboljšalo stanje na področju socialne vključenosti in skupnostnega življenja.


Povzeto po izjavi za javnost

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.09.2020
15°C / 28°C
sobota
19.09.2020
13°C / 26°C
nedelja
20.09.2020
9°C / 28°C