NA BRDCIH SO SE POKLONILI PADLIM

Ponedeljek, 27. januar 2020

Združenje borcev za vrednote NOB Idrija – Cerkno je danes dopoldne pred spomenikom na Brdcih pripravilo komemorativno svečanost ob obletnici napada na udeležence partijske šole v Cerknem Dogodek, ki je v času vojne in tudi kasnejša leta zaznamoval dogajanje na Cerkljanskem, se je zgodil 27. januarja 1944, ko je 47 mladih tečajnikov partijske šole padlo pod streli nemškega okupatorja.
Ta poboj je kasneje vodil v še eno tragedijo. Partizani so namreč iz maščevanja aretirali 13 domačinov in dva duhovnika ter jih ustrelili na Lajšah. Dolga leta zamolčana zgodba je netila tiho sovraštvo vsa povojna leta. Spravno dejanje se je odvijalo šele pred šestimi leti, ko se je vsem žrtvam, poklonil častni predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik.

Zbranim je pozdravne besede namenil župan Gašper Uršič, slavnostni govornik pa je bil zgodovinar in kustos Vojaškega muzeja, dr. Martin Premk. V nagovoru je predstavil pomen dogodkov med 2. svetovno vojno, ki so skozi odpor proti fašizmu na različne načine vplivali na podobe današnje Slovenije. Kritično pa se je odzval na zlorabo in potvarjanje zgodovine, ki je lahko le ena.
V kulturnem programu programu so tokrat poleg povezovalca Matevža Rijavca sodelovali učenci OŠ Cerkno, OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica in OŠ Kanal.


Foto: Mitja Dežela

Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.09.2020
15°C / 28°C
sobota
19.09.2020
13°C / 26°C
nedelja
20.09.2020
9°C / 28°C