OSREDNJA SLOVESTNOST V AJDOVŠČINI BO V ZNAMENJU NAGRAD

Sobota, 08. februar 2020

Danes ob 18h, vas Zveza kulturnih društev Ajdovščina vabi v dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščino na osrednjo slovesnost ob kulturnemu prazniku. Kulturni del proslave bo potekal pod režisersko taktirko Petra Avbarja in dveh domačih glasbenikov Sergeja Randjelovića in Davida Terbižana. Slavnostni govornik bo Azad Karim akademski slikar in grafik iz Ajdovščine, ki združuje dve likovni izkušnji in govorici. Njegova dela zaznamuje predvsem kulturna zapuščina starih civilizacij Mezopotamije.


Letošnja slovesnost z naslovom Zdoma bo posvečena vipavski pisateljici in publicistki Ani Praček Krašna, rojeni pred natanko 120 leti v Dolgi Poljani. Ana je bila med 1920 in 1972 izseljenka v Ameriki, kjer je poleg pisateljevanja delovala tudi kot prosvetno – kulturna delavka med ameriškimi Slovenci.


Ob kulturnem prazniku pa bo Zveza kulturnih društev Ajdovščina že tradicionalno podelila tudi priznanja zasluženim društvom in posameznikom. Letos  bodo »Priznanje ZKD« (Zveze kulturnih društev) prejeli trije pevski zbori in sicer: Oktet Castrum za 20 let aktivnega delovanja, ohranjanja in predstavljanja slovenske pesmi tako doma kot po svetu ter za bogatenje kulturnega dogajanja v občini in širši skupnosti, Mešani pevski zbor Primorje za 40 let delovanja, ohranjanja kakovostnega petja in za uspešne mednarodne nastope ter za soustvarjanje kulturnega utripa v občini in ženska Vokalna skupina Grlica prav tako za 40 let delovanja, ohranjanja kakovostnega petja in bogatenja kulturnega življenje v domačem kraju in občini. »Priznanje ZKD za dosežke« pa prejme Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec, za uspešno delo na področju kulturne istovetnosti Vipavske doline in za prispevek k ohranjanju skupne dediščine. 


Foto: Utrinek z lanske prireditve (Lokalne Ajdovščina)

 


Ana Štokelj
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
21.09.2020
12°C / 25°C
torek
22.09.2020
15°C / 24°C
sreda
23.09.2020
16°C / 22°C