BOLAN OTROK NAJ NE HODI V ŠOLO!

Četrtek, 13. februar 2020

Slovenija je ena izmed štirih evropskih držav, kjer je pojavnost gripe zelo visoka, priznavajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Najbolj so prizadeti otroci do 14 let, število obolelih za gripo in gripi podobno boleznijo pa narašča tudi pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. V zadnjem obdobju se je tudi na območju Idrijskega in Cerkljanskega povečalo število bolnikov z okužbami dihal, med njimi 


Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Na inštitutu ne vedo, koliko otrok dejansko manjka v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ker tega podatka nihče ne zbira. A poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih in skupinah gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost. Tudi na nekaterih šolah na Idrijskem in Cerkljanskem ugotavljajo, da k pouku prihajajo bolni otroci, zato so v minulih dneh s  s posebnim obvestilom poprosili starše, naj bodo pozorni na zdravstveno stanje njihovega otroka in ga ne pošljajo v šolo, če ni zdrav, saj bodo le tako v šolah lahko vsaj omejili prenašanje bolezni na ostale učence in zaposlene.

Pediatri po Sloveniji pregledajo več kot 250 otrok na dan, večjo pojavnost obolenj dihal pa v teh dneh zaznavajo tudi pri pregledu bolnikov v otroškem in šolskem dispanzerju Zdravstvenega doma Idrija.

Sicer pa je 11. februarja v Zdravstvenem domu Idrija pričela z delom nova splošna ambulanta, ki jo vodi zdravnica, specialistka družinske medicine Nataša Habe. Ambulanta, ki ima prostore v prvem nadstropju, poleg ambulant medicine dela, prometa in športa, je ena tistih, ki bodo nadomestile že izvedene in v prihodnje še načrtovane upokojitve zdravnikov v idrijskem zdravstvenem domu. 

Metka Rupnik 

Foto: ZD Idrija

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C