IDRIJSKI OBČINSKI SVET O ENERGETIKI, ČIPKAH, KOMUNALI ...

Petek, 14. februar 2020

Idrijski občinski svet je na včerajšnji seji opravil kar obe branji odloka o koncesiji za izvajanje izbirne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo iz lesne biomase za zaključeno območje črnovrške osnovne šole, vrtca, bližnjega večstanovanjskega objekta in treh stanovanjskih objektov. Poslovnik to dopušča v primeru, ko na besedilo odloka ni vsebinskih pripomb. S tem so omogočili čimprejšen razpis koncesije ter oblikovanje javno-zasebnega partnerstva, v okviru katerega bi, če bi šlo vse po načrtih, dela lahko izvedli že med letošnjimi poletnimi počitnicami. Svet je soglasno potrdil tudi poročilo o izvajanju lokalnega energetskega koncepta občine v letu 2019 ter sprejel nekaj drugih pomembnejših odločitev.

Zanimiva razprava se je razvila ob predstavitvi dela Odbora za označbo porekla idrijska čipka. Kot je poudarila predsednica Odbora Metka Fortuna, sistem, žal, ne živi, saj ga je v teh 21 letih od formalno vključenih 10 občin Dežele idrijske čipke podpirala samo občina Idrija. Kot ugotavlja predsednica odbora, geografska označba »Idrijska čipka« na trgu nima vrednosti, zato klekljarice in trgovci s čipkami nimajo interesa za vstop v sistem. Dandanes je le še nekaj deset klekljaric, ki so pripravljene klekljati za manj kot 2, 5 evra bruto na uro, ko se bodo še te umaknile, v Idriji ne bo več legalnega trga z idrijsko čipko, je opozorila Metka Fortuna. Idrija se bo soočila z okoliščinami, v katerih je dandanes že Bruselj, kjer prodajajo lahko le še stare, že pred leti sklekljane belgijske čipke, sedaj izdelane pa uvažajo iz Azije. V Idriji klekljarice še zagotavljajo tako imenovano »up date« produkcijo idrijskih čipk, vprašanje pa je, ali bodo to po taki ceni hotele tudi v prihodnje. Ker ti problemi presegajo dejavnost Odbora, je čas, da po 21 letih nekaj skupaj spremenijo, je pozvala predsednica odbora.

Svetnice in svetniki, ki so se oglašali k razpravi, so se strinjali, da je idrijska čipka ena najpomembnejših sestavin idrijske identitete, zato je potrebno ukrepati, ob tem pa so opozarjali na izgubo vodilnega mesta, ki ga je idrijska čipka imela med drugimi čipkami v Sloveniji, na nujnost vitalizacije treh od štirih stebrov idrijske čipke, bolj usklajeno delovanje na tem področju, okrepitve trženja geografske označbe in našega lastnega odnosa do čipke: če bi jo Idrijčani čutili kot veliko dragocenost, bi jo tako čutil tudi kupec.

Ob koncu razprave so sprejeli sklep, da je potrebno ukrepati in da bodo pristojni proučili vse možne aktivnosti, ki bi pripomogle k reševanju omenjenih problematik. Župan Vencelj je ob tem izpostavil svoja prizadevanja, da bi k sodelovanju pritegnil župane vseh občin Dežele idrijske čipke ter pozval h krepitvi usklajenega delovanja vseh ključnih akterjev v Idriji na področju čipke.

Idrijski občinski svet je v nadaljevanju seje potrdil poročilo o izvedbi Festivala idrijske čipke 2019, dal zeleno luč za zadolžitev Komunale Idrija, z opozorilom, da morajo tudi v občini Cerkno spremeniti cene odvoza odpadkov. Sprejel je tudi poročilo občinskega Sveta invalidov  ter spremembe Pravilnika o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v občini Idrija za leto 2020, za upravljavca KP Zgornja Idrijca pa imenoval Zavod za turizem Idrija, ki mora čim prej pripraviti upravljavskega načrta za krajinski park.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-5°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 8°C
petek
29.01.2021
0°C / 7°C