KANALSKI SVETNIKI NA IZREDNI SEJI O SALONITU ANHOVO

Petek, 14. februar 2020

 Včeraj so v Gotski hiši v Kanalu maratonsko zasedali kanalski občinski svetniki, katerim se je pridružila tudi cela četa poročevalcev. Ti so občinsko upravo in svetnike skušali seznaniti z okoljskim in zdravstvenim stanjem v občini, pri čemer so v veliki meri ponavljali že znana dejstva in k razjasnitvi tematike niso bistveno prispevali. Janja Turšič, ki je v imenu ARSA predstavila okoljsko stanje v občini, je kot za zdravje najbolj ogrožajoč dejavnik izpostavila ozon, za vse druge izmerjene količine pa navedla, da ne prekoračujejo mejnih vrednosti. Za enega najširše merjenih onesnažil, delce PM10, pa zatrdila, da jih je povprečno na Goriškem in tudi v Kanalu v zraku manj kot v preostali Sloveniji. 


Zdravniki so večidel ponovili svoja opozorila glede kanalske občine, to je, da tu biva veliko število obolelih zaradi azbesta, ki bi potrebovali čistejši zrak in da bližina sežigalnic in sosežigalnic dokazano vpliva na zdravje ljudi. V svojem nagovoru je Marko Vudrag, predstojnik goriškega NIJZ, omenil, da se v javnosti podatke o rakavih obolenjih napačno interpretira, vendar ni pojasnil, v čem je interpretacija njegovega inštituta ustreznejša. 


Predstavnika Salonita Anhovo sta zatrdila, da vpliv cementarne na okolje spremljajo in da bodo v prihodnje napravili celovito analizo vplivov, posebej, ko bodo izvajali večje prenovitve proizvodnje ki bi slednje utegnile spremeniti.

V debati, ki je sledila poročilom, je Metoda Dodič Fikfak povedala, da meritve onesnažil v zraku ne zagotavljajo dovolj dobre slike celotne onesnaženosti okolja. Veliko svetniških vprašanj se je vrtelo okrog tega, kako lokalna oblast sploh lahko sodeluje v postopkih o okoljevarstvenih soglasjih, pri čemer se je izkazalo, da sogovornici z ministrstev v marsičem nista bili pristojni za dajanje tovrstnih odgovorov. Neodgovorjeno je ostalo tudi morda ključno vprašanje, ali je izenačitev emisijskih standardov za sežigalnice in sosežigalnice v praksi sploh možna.

Kanalska županja Tina Gerbec je svoj prvi vtis po seji strnila takole.


Izjava Tina Gerbec


Povedala je še, da bodo v prihodnje skušali v to problematiko bolj vključevati lokalno skupnost in ne bodo odstopili od namere, da si z lastnimi meritvami zagotovijo zanesljive informacije o onesnaženosti zraka v občini.     


Kanalski svetnik Peter Nanut, ki se je dejavno vključil v razpravo, je o seji in diskusiji podal naslednji pogled. 


Izjava Peter Nanut


Še pred sejo se je na mirnem shodu na Kontradi zbralo približno 400 ljudi. Društvo Eko Anhovo je zdravnikom predalo preko 7000 podpisov ljudi, tudi z italijanske strani meje, shodnikom pa sta spregovorila Mateja Sattler iz Društva Eko Anhovo in Miha Stegel iz civilne iniciative Danes!.

Primož Božič


Izjava Tina Gerbec
Izjava Peter Nanut

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
11.07.2020
16°C / 30°C
nedelja
12.07.2020
14°C / 28°C
ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C