3. IZREDNA SEJA V KANALU DALA TUDI NEKAJ SKLEPOV

Petek, 14. februar 2020

Kot smo že poročali so včeraj v Kanalu organizirali izredno sejo, katere edina točka je bila seznanitev s stanjem okolja in zdravja v kanalski občini. Poročevalci iz zdravniških vrst so po eni strani svarili pred vplivom mešanice različnih onesnažil, njim nasprotna poročila pa so prispevali poročevalci iz ARSA, Ministrstva za zdravje in Salonita Anhovo, ki v obratovanju cementarne v zakonsko dovoljenih normah ne vidijo nikakršnih težav. 

Kljub temu, da je po diskusiji, ki je sledila poročilom, precej vprašanj zgrešilo naslovnike pa je morda ravno veliko število nedorečenosti okrog postopka pridobitve okoljevarstvenega soglasja kot tudi spremljanja in interpretacije okoljskega in zdravstvenega stanja v občini svetnike napeljalo k temu, da so sprejeli vrsto sklepov, iz katerih izhaja, da pristojnim inštitucijam ne zaupajo najbolj.

Od petih vsebinskih sklepov je morda najvažnejša zahteva, da se opravi revizija vseh okoljevarstvenih dovoljenj za sosežig odpadkov v Salonitu Anhovo, potem pa tudi zahteva, da državne inštitucije preverijo evropsko in slovensko zakonodajo na področju sosežiga ter da se pri nadaljnjem odločanju upoštevajo specifične okoliščine obravnavanega območja. Če povzamemo, svetniki so v nekaterih točkah ugodili pobudi civilne iniciative Danes! in svetnikov Liste za zdravje in kakovost bivanja, v negotovosti pa ostaja ideja o izenačenju dovoljenih emisijskih vrednosti za sežigalnice in sosežigalnice, saj ni jasno, na podlagi kakšnih meril bodo odločali ali je slovenska in evropska zakonodaja na področju sosežiga ustrezna ali ne.        


Primož Božič


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C