ZAČETKI POSOŠKE INDUSTRIJE V TOLMINSKEM MUZEJU

Sreda, 26. februar 2020

Poročali smo že, da bodo letos v Tolminskem muzeju obeležili dve okrogli obletnici: 70-letnico ustanovitve muzeja in 20 let od kar spet deluje kot samostojna institucija. Osrednja nova razstava muzeja, ki bo javnosti predstavljena 20. junija, na dan Poletne muzejske noči, se bo ozrla v polpreteklo zgodovino, v začetke industrializacije v Posočju. Kustosinja etnologinja Karla Kofol pravi, da je Tolminski muzej pravzaprav star toliko kot velika večina industrijskih obratov, ki jih bo razstava predstavila, tako da gre pri tem tudi za simboličen preplet tedanje želje po boljši prihodnosti, ki jo je industrija marsikje utelešala, in ohranjanja zgodovinskega spomina, ki sta v Posočju na svojo pot krenila istočasno, v vsakdanu pa se mnogokrat znajdeta na nasprotnih bregovih. Za naš mikrofon je Karla Kofol napravila kratek pregled nekaterih najpomembnejših tovarn in obratov v Zgornjem Posočju.

Izjava Karla Kofol 1


V muzeju že aktivno zbirajo gradivo, ki bo služilo postavitvi razstave, Karla Kofol nam je opisala, kakšni zgodovinski viri bodo po njenem mnenju uspeli za zanamce ohraniti zgodbo začetkov posoškega gospodarstva.

Izjava Karla Kofol 2

V Tolminskem muzeju upajo, da se jim bo z gradivom ali pripravljenostjo deliti spomin na prve tovarne v Posočju oglasilo čimveč ljudi, zgodovina je namreč mozaik, v katerega lahko vsakdo prispeva svoj košček.  Primož Božič

Izjava Karla Kofol 1
Izjava Karla Kofol 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
06.04.2020
4°C / 21°C
torek
07.04.2020
5°C / 21°C
sreda
08.04.2020
5°C / 21°C