UKREPI V ZDRAVSTVENIH, IZOBRAŽEVALNIH IN JAVNIH USTANOVAH

Četrtek, 27. februar 2020

Tudi ustanove na severnem Primorskem opozarjajo k izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, zlasti zaradi bližine z okuženimi območji v severni Italiji pa odsvetujejo potovanja tudi v severno Italijo.


Zdravstveni domovi, bolnišnice in druge ustanove s področja zdravja na severnem Primorskem so te dni objavile navodila o prepoznavanju simptomov koronavirusa in ravnanja občanov v primeru, da pri sebi opazijo znake respiratorne nalezljive bolezni, kot so vročina, kašelj in slabo počutje. V tem primeru morajo oboleli zaradi preprečevanja morebitnega nadaljnjega širjenja okužbe ostati doma in se o nadaljnjih ukrepih po telefonu posvetovati z osebnim zdravnikom. Ozaveščajo tudi o pomenu temeljite in redne higiene rok ter higiene kašlja in rednega zračenja prostorov ter izogibanje stiku z obolelimi ljudmi. Vse paciente pa prosijo tudi, da čim več predvsem administrativnih opravil uredijo preko telefona ali Gospodarja zdravja in se o nujnosti obravnave za druga stanja posvetujejo z ambulantno medicinsko sestro.


Tudi v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah na severnem Primorskem otroke oziroma učence opozarjajo na higieno rok in kašlja, vodstva ustanov pa po elektronski pošti ali na roditeljskih sestankih starše pozivjoa, da otrok, ki kažejo znake respiratorne nalezljive bolezni, ne pošiljajo v vrtec oziroma šolo.  

V sosednji italijanski provinci Furlaniji-Julijski krajini so razglasili izredne razmere, ki bodo veljale do 31. julija letos. Za to so se odločili zaradi naraščanja števila potrjenih okužb in prvih smrtnih primerov zaradi COVID-19 v sosednjih provincah. Zaradi bližine z okuženimi območji v severni Italiji in mešanja prebivalstva ter možnosti prenosa okužbe tudi na sosednja območja na slovenski strani pa tudi občine v severnoprimorski regiji, glede na navodila zdravstvenih ustanov, svetujejo občanom odpoved potovanja na okužena italijanska območja, kot so province Benečija, Lombardija, Piedmont, Emiglia – Romagna, ter potovanja v Iran, Južno Korejo in na Kitajsko, vključno z Macaom in Hong-Kongom.

V primeru gibanja na zgoraj omenjenih območjih pa svetujejo izogibanje zaprtim prostorom oziroma prostorom, na katerih se zadržuje večje število ljudi.


Metka Rupnik

Foto: ZD Ajdovščina


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
06.04.2020
4°C / 21°C
torek
07.04.2020
5°C / 21°C
sreda
08.04.2020
5°C / 21°C