TOLMINSKI SVETNIKI ZASEDALI NA 9. REDNI SEJI

Petek, 28. februar 2020

Včeraj je na 9. redni seji zasedal tolminski občinski svet.

Že uvodoma je kar nekaj časa svetnikom vzela razprava glede predloga Odloka o pokopališkem redu v občini Tolmin, ki je potreboval nekaj sprememb zaradi uskladitve z Zakonom o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Odlok bo prinesel nekoliko drugačno ureditev glede upravljanja pokopališč, določa pa tudi nekaj novosti pri načinih pokopa, denimo glede raztrosa pepela. Opaziti je bilo, da gre za temo, ki se tiče vsakega posameznika, zato je bilo izpostavljenih kar nekaj pripomb in pobud, ki jih bo potrebno uskladiti do naslednje obravnave. Odlok je bil s pripombami soglasno sprejet v prvi obravnavi.

Zaradi številnih dopolnitev in sprememb se je pokazala tudi potreba po novem Odloku o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Glasbena šola Tolmin. Predlog so svetniki brez pripomb potrdili v dveh branjih.

Ena od tem na včerajšnji seji je bila oblikovanje mnenja Občine Tolmin glede predloga nove pokrajinske delitve Slovenije. Po krajši razpravi so svetniki sprejeli sklepe, med njimi, da Občina Tolmin podpira proces decentralizacije Slovenije z ustanavljanjem pokrajin in prenosom nalog iz državnega na pokrajinski nivo, kateremu mora slediti tudi prenos kadrov in zadostnih proračunskih sredstev. Glede imena pokrajine so se strinjali, da kot sprejemljivejši poimenovanji pokrajine od predlaganega vidijo geografsko utemeljeno Posočje ali zgodovinsko in splošno uveljavljen naziv Severna Primorska. O imenu pokrajine pa naj na podlagi mnenj občinskih svetov odloči Svet regije. Njihovo opozorilo je bilo še, da ustanovitev pokrajin in preoblikovanje sedanjih upravnih enot ter drugih državnih javnih inštitucij nikakor ne sme voditi k zmanjšanju števila delovnih mest v Gornjem Posočju.

V nadaljevanju seje so svetniki potrdili še Letni program športa občine Tolmin za leto 2020 in Program dela občinskega sveta v letu 2020.

Pod točko Volitve in imenovanja so prisluhnili predstavitvi Simona Škvora, kandidata za direktorja Posoškega razojnega centra. Ta je predstavil svojo vizijo delovanja in vodenja in nekatere od ključnih točk, med drugim si bo prizadeval za okrepitev sodelovanja PRC z občinami in gospodarstvom. Po tem, ko so Škvora že potrdili svetniki v Bovcu in Kobaridu, je včeraj dobil še zadnje soglasje od tolminskih svetnikov.
Sledili sta še dve imenovanji. Andrej Constantini je bil imenovan za predstavnika Občine Tolmin v svetu Zavoda KA TV Tolmin, Tomaž Štenkler pa za predstavnika Občine Tolmin v svetu javnega zavoda TNP.


Simona Skočir
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
06.04.2020
4°C / 21°C
torek
07.04.2020
5°C / 21°C
sreda
08.04.2020
5°C / 21°C