PRIHAJA POMLAD

Petek, 20. marec 2020

Po krajši zimi, se nam zdaj nasmiha pomlad. Narava se počasi prebuja in prvi znanilci pomladi so tu. V zraku vse diši, dnevi so daljši in prva drevesa so že v cvetju. Za mnoge je pomlad najlepši letni čas, saj prinaša toplejše vreme, ki nas kar vabi ven iz hiš in stanovanj. 

Čeprav je bila letos zima toplejša kot prejšnja leta, je v kmetijstvu predstavljala počitek. Prav te prve pomladne dni so na vipavskem sadjarji in vinogradniki pošteno zavihali roke in začeli z režnjo sadnih dreves in povezovanjem šparonov trt. S pravilnim obrezovanjem namreč sadjarji in vinogradniki dosežejo pravilno razmerje med rastjo in rodnostjo in s tem omogočijo, da bo pridelek v letu, ki prihaja kakovosten in zdrav. Več o režnji trt, Mojca Štrukelj Mavrič, specialistka za vinogradništvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.


Izjava o režnji trt


Naloga Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica je načrtovanje, usklajevanje in usmerjanje razvoja kmetijstva, gozdarstva in ribištva na območju Goriške regije. Izvajajo tudi svetovanja, izobraževanja, analize pridelkov skratka vse kar pripomore k razvoju kmetijstva. Seveda, pa na svoji spletni strani tudi redno objavljajo članke in nasvete za sajenje za vse kmetovalce, ki se tudi ljubiteljsko ukvarjajo s temi dejavnostmi.
„Vrtnarjem, ki so že sadili, priporočajo,  da to pokrije s kopreno, če pa ni še posadil naj še malo počaka predvsem s plodovkami, saj so bolj toplotno zahtevne. Sadjarjem, ki imajo še postavljene protitočne zaščite, pa svetujejo, da jih razprejo in in s tem obvarujejo nasade. Ker sadno drevje še ni pognalo listov je škropljenje z raznimi pripravki nesmiselno.« je za Primorski val povedal Uroš Ipavec, terenski kmetijski svetovalec KGZ Nova Gorica.
Torej sadjarji in vinogradniki zaključujejo z obrezovanjem sadnih dreves in trt , v kateri fazi je zdaj stroka, KGZ Nova Gorica. O tem  Mojca Štrukelj Mavrič:


Izjava v kateri fazi je stroka


Kljub temu, da vladajo v tem času izredne razmere zaradi virusa se v sadovnjakih, vinogradih in na polju čas ni ustavil temveč je šele zaživel.  Kako deluje KGZ Nova Gorica v teh razmerah je povedal direktor Radikon BranimirIzjava delovanje KGZ Nova Gorica
 


Ana Štokelj

Mojca Štrukelj Mavrič 1
Mojca Štrukelj Mavrič 2
Radikon Branimir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C