V RAZVOJ CEPIVA ZA NOVI KORONAVIRUS TUDI AJDOVSKI BIA SEPARATIONS

Petek, 20. marec 2020

Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK), s sedežem v Ajdovščini, je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za novi koronavirus. Glavni cilj konzorcija je razvoj platforme, ki bo omogočila hitro pripravo cepiv ob pojavu podobnih epidemij. 

Razvoj cepiva lahko traja manj kot leto dni do nekaj let. Vsekakor pa bodo po besedah direktorja COBIK Matjaža Peterka iskali možnost testiranja, ki bo čim krajša. "O tem odločajo regulatorne agencije, na katere nimamo vpliva. Lahko pa klinične poskuse realiziramo v državah, ki omogočajo pospešeno registracijo," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost. 

Za razvoj cepiva za novi koronavirus in razvoj platforme, ki bo omogočala hiter odziv in stalno prilagajanje ob morebitnih pojavih novih virusov, je COBIK pridobil zasebna sredstva. 

Začetna investicija v razvoj znaša milijon evrov, kar bo dovolj, da preverijo tehnologijo in pridejo do prvih rezultatov. Stroški razvoja so izjemno visoki, a ocenjujejo, da bodo po prvi fazi pridobili podporo novih partnerjev, kar bo omogočilo nadaljevanje dela. 

Kot navajajo, razpolaga konzorcij partnerjev centra odličnosti z znanjem in izkušnjami na področju razvoja cepiv ter virusnih vektorjev. 

V konzorcij se je med drugim vključilo tudi ajdovsko podjetje BIA Separations, ki bo razvilo postopek čiščenja zdravilnih učinkovin in zagotovilo masovno industrijsko proizvodnjo. 

Po besedah direktorja omenjenega podjetja Aleša Štrancarja, ki jih navajajo v sporočilu, imajo v BIA Separations veliko izkušenj z razvojem zelo podobnih procesov čiščenja ter industrializacijo in so že vključeni v več projektov proizvodnje cepiv za Covid-19, predvsem s podjetji iz ZDA. 

"Tehnologija čiščenja omogoča proizvodnjo zelo čistih vektorjev za gensko terapijo in cepiv, kar bo nedvomno konkurenčna prednost pred marsikaterim cepivom, ki ga razvijajo druga svetovna podjetja, ki naše tehnologije ne uporabljajo. Cepiva, čiščena z našo tehnologijo, bodo zato cenejša in bistveno bolj varna za uporabo," še pojasnjuje direktor podjetja, ki je pomagalo tudi pri razvoju revolucionarnega zdravila zolgensma.FOTO: Bia Separations
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
09.08.2020
17°C / 34°C
ponedeljek
10.08.2020
17°C / 34°C
torek
11.08.2020
19°C / 33°C