ŠTRANCAR ZA PRIMORSKI VAL O RAZVOJU CEPIVA

Ponedeljek, 23. marec 2020

Zaradi povečane okuženosti ljudi s koronavirusom se strokovnjaki po celem svetu borijo, da bi kar najhitreje razvili zdravilo in nato še cepivo proti koronavirusu COVID – 19. Za razvoji cepiv stoji ogromno podjetij in raziskovalnih inštitucij, med njimi je tudi mednarodno visokotehnološko podjetje Bia Separations iz Ajdovščine, ki že več let pomaga razvijati razna zdravila in cepiva. Vključili so se v več projektov proizvodnje cepiv za COVID – 19, predvsem s podjetji iz ZDA. Več o njihovi vlogi v projektu, direktor Bia Separations dr. Aleš Štrancar.


Izjava Aleš Štrancar 1


V podjetju so z delom že začeli, saj si želijo, da bi bilo cepivo razvito čim prej. Prve rezultate v podjetju Bia Separations pričakujejo že v naslednjih mesecih in če bodo ti rezultati ugodni bodo prešli na novo fazo v razvoju to je preizkušanje oziroma testiranje. Razvoj cepiv navadno traja več let, si pa zadnje čase različna podjetja prizadevajo, da faze testiranja krčijo na minimum in s tem omogočijo hitrejši razvoj cepiv.
Tudi v ajdovskem visokotehnološkem podjetju Bia Separations v teh izrednih razmerah delujejo nekoliko drugače, kot običajno. Več o delu v podjetju Aleš Štrancar.


Izjava Aleš Štrancar 3Več o tem pa v posebni oddaji Barve znanja, jutri, ob 10. uri na Primorskem valu.

Ana Štokelj

Aleš Štrancar 1
Aleš Štrancar 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
05.07.2020
16°C / 31°C
ponedeljek
06.07.2020
17°C / 33°C
torek
07.07.2020
13°C / 28°C