S PROJEKTOM MERLIN BODO NA TOLMINSKEM GRADU KOPALI ZA ARHEOLOŠKIMI OSTALINAMI IN NOVIMI VSEBINAMI

Torek, 24. marec 2020

Občina Tolmin je ena od osmih partnerjev pri čezmejnem projektu Merlin, ki poteka v okviru programa Interreg Italia-Slovenija. Cilj tega projekta je povečanje turistične atraktivnosti in prepoznavnosti čezmejne regije, pri čemer se računa na ustvarjanje turistične ponudbe, ki na novo ovrednoti obstoječo kulturno dediščino, kot so npr. gradovi,  dvorci in vile. Na tolminski občini so kot potencialno novo zgodovinsko-kulturno točko prepoznali ostaline gradu na Kozlovem robu, ki je bil v preteklosti sicer arheološko raziskan in zgodovinsko ovrednoten, zdaj pa bi mu radi dali tudi kulturno vsebino. Od dobrih 2,5 milijona evrov, kolikor jih projekt predvideva, bodo v Tolminu dobili slabih 226 tisoč evrov, še 40 tisoč bo primaknila občina.

Z umeščanjem Kozlovega roba med turistične in kulturne destinacije v Zgornjem Posočju se ukvarja Dimitrij Piciga iz zavoda za turizem Ros.

Izjava Dimitrij Piciga 1 

Kakor pravi Dimitrij Piciga, so zaenkrat iskali rešitve, ki niso finančno zahtevne, v bližnji prihodnosti pa v okolišu grajskega griča vidi manjši objekt, ki bi deloval kot info točka, ob prireditvah pa bi bil namenjen ponudbi hrane in pijače. Vsekakor pa se za območje tolminskega gradu trenutno obeta zgolj

Izjava Dimitrij Piciga 2

Poleg omenjenega pa Dimitrij Piciga poudarja, da Kozlov rob še vedno ostaja predvsem zgodovinska točka, ki lahko obiskovalcem ob dediščini 1. sv. vojne ponudi svežo zgodovinsko temo za raziskovanje.


Primož Božič

FOTO: Dolina Soče

Dimitrij Piciga 1
Dimitrij Piciga 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.09.2020
15°C / 28°C
sobota
19.09.2020
13°C / 26°C
nedelja
20.09.2020
9°C / 28°C