NA IDRIJSKEM BODO DELILI PRAVLJICO O HUDOBNEM ZMAJU KORONARJU

Sreda, 25. marec 2020

Občina Idirja in civilna zaščita se pripravljajo na razdeljevanje zanimive terapevtske "Pravljice o hudobnem zmaju Koronarju in o tem, kako so ga ljudje s skupnimi močmi premagali“.

V tem obdobju, ko veliko otrok doživlja precejšnji stres in negotovost zaradi spremenjenega načina življenja, ki so ga prinesli epidemija koronavirusa ter nujni ukrepi za zajezitev okužbe, jim lahko pravljice pomagajo, da se lažje sprijaznijo z nenavadnimi in težkimi okoliščinami, jih bolje razumejo, hkrati pa v njihovo realnost vnesejo nekaj igrivosti in humorja.

Terapevtsko pravljico O hudobnem zmaju Koronarju in tem, kako so ga ljudje s skupnimi močmi premagali, sta si skupaj zamislili in v češkem jeziku napisali sestri Alice Čop in Klára Veselská, doma iz Prage na Češkem. Eno od idej je prispevala tudi njuna mama Eva Veselská, Kajetan Čop je prispeval ilustracijo hudobnega zmaja Koronarja, druge risbe pa so delo učencev OŠ Miha Pinter Toledo, podružnice Plešivec, in gojencev CVIU Velenje. Pravljica, ki jo avtorji brezplačno razširjajo povsod tam, kjer se pokaže interes zanjo, je odgovor na otroške stiske zaradi velikih sprememb, ki jih je v življenje otrok in družin prinesla epidemija koronavirusa. 

izjava Alice Čop

Pravljica je bila napisana pred dobrim tednom dni in takoj požela uspeh na Češkem, prevedena je bila že v angleščino in slovenščino, v kratkem bo tudi v italijanščino, hrvaščino in španščino.

Klára Veselská je otroška klinična psihologinja in psihoterapevtka, Alice Čop pa gledališčnica, ki že več kot 20 let piše in ustvarja za otroke in je skupaj z Noemi Čop knjižico prevedla v slovenščino.Metka Rupnik

Ilustracija: Kajetan Čop

 

izjava Alice Čop

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-6°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 9°C
petek
29.01.2021
-4°C / 8°C