GASILCEM ZAŠČITNO OPREMO, STAREJŠIM HRANO IN ZDRAVILA, NAMESTITEV ZA MOREBITNE OBOLELE

Petek, 27. marec 2020


Občinski štab civilne zaščite občine Idrija je te dni razdelil nekaj zaščitne opreme, ki sta jo zagotovila Občina Idrija in idrijski štab civilne zaščite, ter razkužil, ki jih je zagotovila Gasilska zveza Idrija. Zaščitno opremo so razdelili gasilcem, nekaj tudi gostincem, ki razvažajo hrano. Aktivni so tudi prostovoljci v enoti za oskrbo občanov.


Vsako od devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo v okviru Gasilske zveze Idrija, je dobilo po 50 kirurških mask, 50 parov rokavic ter sredstvo za dezinfekcijo prostorov in razkužilo za roke. Vrednost enega paketa zaščitnih sredstev je 100 evrov, skupaj torej 900 evrov. Na večjo pošiljko opreme, ki bi jo prispevala država, pa občina še čaka. Nekaj prostovoljcev je samoiniciativno izdelalo zaščitne obrazne vizirje, njihova uporabnost pa je še v fazi testiranja. 

 

Osrednja usposobljena enota za posredovanje v primeru Covid-19 je PGD Idrija, v celotni občini pa je za posredovanje ob takšnih dogodkih usposobljenih 45 gasilcev, ki imajo opravljen tečaj za nevarne snovi in dodatno usposabljanje za primer Covid-19.

 

V delovanje enote za oskrbo občanov je za zdaj dnevno vpetih pet ljudi. Ekipo vodi član OŠCZ Simon Hvala, dve prostovoljki sprejemata klice, dva prostovoljca pa opravljata prevzem in razvoz hrane in zdravil. Ob morebitnem povečanju potreb po oskrbi je pripravljenost za pomoč izrazilo še 40 prostovoljcev.

 

V primeru povečanja števila okuženih v idrijski občini je štab kot namestitvene zmogljivosti določil več javnih objektov, ki imajo urejene sanitarije in zagotovljene higienske standarde. Če bo treba, bodo vanje namestili bolnike s Covid-19, ki imajo blage simptome in ne morejo ostati v samoizolaciji doma.


Metka Rupnik (informacije OŠCZ Idrija)

Foto: Zahvala idrijski civilni zaščiti za zaščitne maske za novinarke/je Primorskega vala

 

 


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C