ŽUPANI ZADRŽANI GLEDE ODPISA NADOMESTIL

Sobota, 28. marec 2020


Župani Severnoprimorske regije so dnevno v stiku, saj se zaradi epidemije bolezni Covid-19 spopadajo z enakimi težavami. Strinjajo se, da je treba vsak ukrep dobro premisliti in ga uskladiti s tistimi, ki jih sprejema vlada. V teh dneh se pogosto omenja tudi možnost oprostitve plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).


Župani imajo glede nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) omejene pristojnosti. NUSZ je namreč obvezna dajatev, ki jo ureja Zakon o stavbnih zemljiščih in se pri postopanju davčnega organa šteje kot davek. NUSZ plačuje zavezanec na podlagi odločbe, ki mu jo izda Finančna uprava, torej finančni urad, kjer leži nepremičnina.


Na tej podlagi občine z odloki določajo območja, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, in merila za določitev višine nadomestila, ki so ga zavezanci dolžni plačevati. Oprostitve plačila NUSZ so določene že z omenjenim Zakonom o stavbnih zemljiščih, ki pa ne daje pooblastila občinam za predpisovanje dodatnih oprostitev od tistih, ki so že predvidene z zakonom.


Župani se bodo raje osredotočili na natančno opredelitev ranljivosti in stanja podjetij v obdobju epidemije, zlasti v odvisnosti od Italije. Tako bodo vladi lahko predlagali kar najbolj učinkovite in smiselne ukrepe za pomoč. Potrebna bo tudi pomoč Evropske unije.


Občine so v tem trenutku pod veliko obremenitvijo, saj pričakujejo velik izpad dohodkov in veliko povečanje izdatkov za socialo. Lahko se zgodi, da bo proračun premajhen za pokrivanje zakonskih obveznosti, ki jih država nalaga občinam. Vsak župan pa je zakonsko odgovoren tudi za vzdržnost proračuna. Mestne občine v Sloveniji so se okrog vprašanja NUSZ-ja poenotile, da oprostitve niso primerne, ampak se bodo morda odločile le za odloge.


Sporočilo za javnost

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C