Maja Petrovčič Rupnik
Voditeljica programa
Mestni muzej Idrija je nedavno zaključil projekt z naslovom »Franja nas povezuje«, v katerem je posebno pozornost namenil prehrani v vojnih razmerah ter recepte za jedi zbral pod sloganom Ustvarjeno iz nič – vojna kuhinja. Med drugim je zapisal tudi recept za »kruh na drôžeh«, spečen s pomočjo starega vzhajalnega sredstva, s katerim so naše babice in prababice ob pomanjkanju kvasa pekle kruh.
Droži so majhni, tanki hlebčki okoli pet dni sušenega testa, ki je ostalo od zadnje peke in se ga pred novo peko nalomi in namoči. Mestni muzej Idrija je na svoji Facebook strani objavil postopek priprave suhih drôži, ki jih lahko naredite na zalogo, da lahko spečete kruh tudi, če zmanjka kvasa. Postopek so rekonstruirali v muzeju na podlagi terenskih zapiskov iz sredine 80. let prejšnjega stoletja.
Metka Rupnik
Vir: Mestni muzej Idrija (FB)
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!