IDRIJSKI ŽUPAN V OSAMO, NEKATERI PA BI SE ŠLI TURISTE

Nedelja, 29. marec 2020

Kot smo že poročali, je na severnem Primorskem potrjena še ena okužba z novim koronavirusom, in sicer v Občini Idrija. To je drugi primer na Idrijskem, sicer pa je skupno število uradno potrjenih okuženih oziroma obolelih v regiji 9.

Z obolelo osebo, ki se počuti dobro, sta bila pred dnevi v istem prostoru tudi poveljnik CZ Idrija Boštjan Brelih in župan Tomaž Vencelj. Zato  sta se oba samoiniciativno odločila, da do nadaljnjega ostajata v osami. Župan in poveljnik CZ Idrija bosta svoje naloge do konca samoizolacije opravljala od doma.

Za Posočje je pomemben podatek, da se obratovanje mejnega prehoda Robič podaljša do 6. aprila. 

V Vipavski občini pa potekajo aktivnosti za uporabo objekta CIRIUS-a v primeru okužb v domu starejših. Usklajevanje je potrebno med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Upravo RS za zaščito in reševanje.

Lepo vreme je v Vipavsko dolino pritegnilo številne obiskovalce iz drugih delov države. Ob tem domačini, ki ostajajo v glavnem doma, negodujejo nad takšnim ravnanjem, saj se bistveno povečuje možnost prenosa okužb. Sprašujejo se, čemu razna priporočila in ukrepi, če se potem številni tega ne držijo in se obnašajo kot da so na počitnicah.

Še vedno se občinski štabi CZ trudijo pri zagotavljanju nujne zaščitne opreme za vse, ki pomagajo oziroma bodo pri oskrbi prebivalcev.

V mestni občini Nova Gorica so v prostore treh samskih domov, Železničarski dom, Presta in Kolektor – Solkan, izobesili letake s splošnimi informaciji glede COVID-a v 5 jezikih.


Pri eni osebi, ki je nezakonito prestopila mejno črto na sicer zaprtem maloobmejnem prehodu Solkan in jo je prestregla policija so izmerili temperaturo.


V občini Kobarid urejajo varstvo za dva otroka, potekajo pa razgovori CZ z družbami in podjetji glede oskrbe prebivalcev.
V občini Vipava pridobivajo podatke o socialno ogroženih občanih za pripravo načrtov oskrbe in materialne pomoči. Ob tem pa iščejo dodatne prostovoljce za oskrbo občanov in varstvo otrok.


Na fotografiji Ane Štokelj: Tudi Vipavska dolina si ta hip ne želi turistov


Po sporočilu Štaba CZ za severno Primorsko


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.05.2020
10°C / 24°C
sreda
27.05.2020
8°C / 24°C
četrtek
28.05.2020
10°C / 23°C