ODDAJA PREPOZNAJ SVOJ KRAJ JE OBISKALA OTALEŽ

Nedelja, 29. marec 2020

Danes smo že in še bomo prepoznali peterico vasi Krajevne skupnosti Otalež, ki je danes druga največja skupnost v Občini Cerkno. Prve omembe vasi segajo v 13. stoletje in od tedaj dalje predstavlja to območje pomembno gospodarsko središče med reko Idrijco in Bevkovim vrhom.Tam so se rodili ali pa občasno živeli pomembni kulturni delavci, denimo Hubert Močnik, Ivan Kacin, Mohor Pavšič, Tomaž Pavšič, Aldo Kumar ...
Dolga leta se je tam odvijalo bogato življenje, po vojni je bila tam namreč zgrajena ena največjih dvoran na cerkljanskem. Žal je to kulturno življenje zelo usahnilo, zadnji je prenehal z delovanjem Nonet France Bevk. Nekaj nadomestila ponuja Društvo ljudskih godcev Stari meh iz Lazca, kjer imajo odlične pogoje za delovanje.
Mnogi stanje pripisujejo nekoliko nepričakovani odločitvi o prenehanju delovanja osnovne šole in vrtca. Prav šolstvo je imelo v Otaleških vaseh izjemno bogato tradicijo. Zadnja šola je bila zgrajena po potresu leta 1978, a se je danes že umaknila večnamenskemu objektu, ki je v gradnji.
Razočaranost nad ukinitvijo šole nam je pred nekaj leti zaupala dolgoletna učiteljica Milenka Vehar.


Milenka Vehar


Kljub taki situaciji pa se posamezniki v različnih društvih trudijo, da kraj ostaja živahen. S predsednikom krajevne skupnosti Henrikom Ajdiškom smo se pogovarjali o tem, kako pet vasi danes živi.

Henrik Ajdišek
Večnamenski objekt Otalež (Foto PGD Plužnje)


Pravzaprav je Otalež kraj številnih presežkov. Omenjali smo že Zadružni dom z veliko dvorano, ki danes sameva in čaka rušenje. Še precej večja je domača župnijska cerkev svete Katarine. Ljudska zgodba pripoveduje, da je bila to domovina pridnih ljudi, ki so neprestano imeli oprtane koše na hrbtu. Tudi cerkev naj bi bila zgrajena po meri vernikov s to, tako imenovano, narodno nošo. Zob časa je najedel s kamnitimo skodlami krit objekt, zato se domačini že nekaj let trudijo, da bi jo obnovili. Za mnenje smo poprosili Petra Mlakarja, ki vodi aktivnosti.

Peter Mlakar
Cerkev Svete Katarine (Foto Visit Cerkno)Naš prejšnji sogovornik Henrik Ajdišek nam je že omenil, da je bilo samo v lanskem letu v Krajevni skupnosti Otalež na novo registriranih sedem dejavnosti kar pomeni, da v tem smislu kraj ostaja vitalen in tudi mlade družine ostajajo v kraju.

Za primer dobre prakse smo danes izbrali mladega prevzemnika večje kmetije Pri Bašlju v Jaznah. Naš zadnji današnji sogovornik bo Luka Eržen

Luka Eržen 


Ivan Seljak, Maja Petrovčič


Milenka Vehar
Henrik Ajdišek
Peter Mlakar
Luka Eržen

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.05.2020
10°C / 24°C
sreda
27.05.2020
8°C / 24°C
četrtek
28.05.2020
10°C / 23°C