PRVE MASKE PREBIVALCEM OBČIN AJDOVŠČINA IN VIPAVA

Torek, 31. marec 2020

V teh izrednih razmerah po celotni Sloveniji primanjkuje zaščitne opreme, predvsem pa zaščitnih mask. Na ajdovskem sicer okužbe s koronavirusom uradno še ni, a so se kljub temu  v štabu Civilne zaščite spopadli s tem največjim problemom in se odločili, da maske izdelajo sami ter tako zaščitijo občane in občanke občin Ajdovščina in Vipava v času epidemije. Samo idejno zasnovo in dizajn modela maske, lokalno poimenovanega WaM1, so razvili v podjetju M. Repič, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo zadrg. Nadaljnjo izdelavo mask pa so zaupali ajdovskim podjetjem, ki so obenem še naprej potrdila sodelovanje v projektu izdelave zaščitni mask. Katera lokalna podjetja še sodelujejo pri izdelavi zaščitnih mask za občane in občanke, župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.


Izjava Tadej Beočanin 1


Maske bodo namenjene posameznikom za nujne opravke, kot so nakupovanje ter uporaba na delovnem mestu. Izdelane so iz polipropilena, ki služi kot filter v kirurških maskah.
Te vrste mask so tudi pralne, operemo jih lahko na temperaturi 30 do 60 stopinj s pralnim praškom. V štabu civilne zaščite tudi poudarjajo, da je masko potrebno zamenjati po približno dveh urah uporabe oziroma pogosteje, če je vlažna. Pralne maske bodo v dveh različnih velikostih pakirane v vrečke po 10 kosov, priložena pa bodo tudi navodila za uporabo.
Izdelali naj bi vsaj 200.000 mask za občane in občanke občin Ajdovščina in Vipava. Prednost pri prejetju mask bodo seveda imeli tisti, ki jih najbolj potrebujejo – delavci, trgovci, starostniki v ranljivih skupinah, itd. Maske nimajo certifikata a bodo kljub temu zagotovile ustrezno zaščito pred okužbo. 


Izjava Tadej Beočanin 2


Prva serija mask, naj bi bila tako na voljo že jutri, do konca tedna pa naj bi v Ajdovščini izdelali že dovolj mask za vsa gospodinjstva občin Ajdovščina in Vipava. Na Občini še zagotavljajo, da bo celoten strošek teh pralnih mask pokrila občina sama, kar pomeni, da bodo občani in občanke občin Ajdovščina in Vipava maske dobili brezplačno. V razvoju so tudi 3D obrazne maske, prototip katere je naredilo prav tako domače podjetje 3D Solutions s Predmeje. Več o tem tipu mask, Tadej Beočanin.


Izjava Tadej Beočanin 3


So pa te maske po zgradbi kompleksnejše ter bolj zahtevne za razvoj, namenjene pa bodo vsem tistim, ki imajo stik z okuženimi. Več o tem, na kateri stopnji je razvoj, župan Tadej Beočanin.


Izjava Tadej Beočanin 4


Ob koncu župan še poudarja, da je ponosen na lokalno gospodarstvo, ki pomaga pri iskanju zaščitnih sredstev na ajdovskem in vipavskem, kajti to je prvi izmed projektov, kjer sta se za dobro ljudi povezali javni sektor in zasebni sektor – lokalna podjetja.  


Ana Štokelj

Tadej Beočanin 1
Tadej Beočanin 2
Tadej Beočanin 3
Tadej Beočanin 4

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C