ZDRAVLJICA OD DANES NOSILKA ZNAKA EVROPSKE DEDIŠČINE

Torek, 31. marec 2020

 

Evropska komisija je danes podelila znak evropske dediščine desetim znamenitostim, ki pričajo o evropskih idealih, vrednotah, zgodovini in povezovanju. Med prejemniki je tudi Prešernova Zdravljica, ki med drugim opeva svobodo in sožitje med narodi, so sporočili iz Bruslja.

Sedma kitica te pesmi Franceta Prešerna na melodijo istoimenske zborovske skladbe Stanka Premrla je bila leta 1991 izbrana tudi za slovensko himno.


Prešernova Zdravljica, ki je v osnovi napitnica, sodi med redke "nebojevite" himne, na katere so vplivale ideje francoske revolucije in svobodomiselnosti ter združuje nacionalno idejo z internacionalizmom. Svoj sporočilni vrh pa doseže v predzadnji kitici, kjer izpostavi vrednote miru, strpnosti in sodelovanja med narodi. Čeprav je pesem nastala davnega leta 1844, je vedno znova aktualna.

Prejemnike naziva je izbrala neodvisna žirija med kandidati, ki so jih predlagale države članice EU, so še sporočili z Evropske komisije.

Doslej je Evropska komisija podelila znak evropske dediščine že 48 znamenitostim, iz Slovenije partizanski bolnici Franja in cerkvi Sv. Duha na Javorci.

Znak evropske dediščine je od leta 2011 ukrep EU, ki temelji na medvladni pobudi iz leta 2006. Dodeli se krajem, ki imajo simbolično zgodovinsko vrednost v procesu evropskega združevanja. Njegov namen je prispevati h krepitvi občutka pripadnosti skupnemu kulturnemu območju, k spodbujanju medkulturnega dialoga in vzajemnega razumevanja ter povečanju vrednosti kulturne dediščine.


Metka Rupnik (po STA)Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C