KORMORANI NE SPOŠTUJEJO VLADNEGA UKREPA

Sreda, 01. april 2020

Prvi april je dan, ko se na rekah prične vsakoletna ribiška sezona, tudi na Soči, Idrijci in Vipavi. Še prej člani tamkajšnjih ribiških družin s tradicionalnimi čistilnimi akcijami v marcu vsako leto poskrbijo, da obrežja rek domače ribiče in ribiške navdušence iz tujine pričakajo očiščena in brez odpadkov. 

A letošnji začetek ribiške sezone bo drugačen od vseh dosedanjih. Zaradi ukrepov proti širitvi okužbe s koronavirusom, ki, med drugim, prepovedujejo druženja v zaprtih prostorih in na prostem, so tudi v ribiških družinah  morali odpovedati vsakoletne čistilne akcije ob ribolovnih vodah, ki so pomenile tudi uvodno druženje pred začetkom ribiške sezone. 

Tudi sicer bo letošnja ribolovna sezona zelo okrnjena, saj bodo z današnjim dnem in do preklica izrednih razmer lahko ribarili le člani domačih ribiških družin in to le na odseku vodotoka, ki teče po njihovi občini, kjer imajo torej prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Ribiških gostov iz tujine letos, vsaj v prvem delu sezone, zaradi ukrepov v zvezi z epidemijo koronavirusa ne bo, zato se bodo ribiške družine soočile z velikim izpadom prihodkov, ki jih sicer prinese turistični ribolov. In kaj menijo tisti, ki gospodarijo z ribami na Soči, Idrijci in Vipavi?

Ribiška družina Tolmin je po obsegu in članstvu ena večjih v Sloveniji, zelo je odvisna od italijanskih in drugih tujih ribičev, zato bo njihova sezona zelo ogrožena. Milan Berlot, predsednik Ribiške družine Tolmin:


Posnetek Milan BerlotS povsem enakimi težavami se srečuje Ribiška družina Idrija. Kot nam je zaupal predsednik Zoran Babič, bodo v njihovem društvu lahko lovili le člani iz idrijske in cerkljanske občine, čeprav po posamezni člani iz širše Slovenije.


Posnetek  Zoran Babič 1Tudi Ribiška družina Ajdovščina uspešno gospodari z življem v Vipavi, Hublju in še nekaterih jezercih. Člani, med njimi je veliko mladih, velik pomen posvečajo druženju. Tomaž Kodre, tajnik Ribiške družine  Ajdovščina:


Posnetek  Tomaž Kodre 1


Druženja letos ne bo, še več: tudi pri ribolovu bodo vladali enaki zaščitni ukrepi.


Posnetek  Tomaž Kodre 2Ukrepi proti širitvi okužbe s koronavirusom bodo doma zadržali italijanske, francoske in druge ribiče, ne bodo pa zaustavili ribojedih ptic,  ki se pred, med in po uradni ribiški sezoni nemoteno mastijo z ribami iz vodotokov na tem območju.  Zoran Babič, predsednik Ribiške družine Idrija.


Izjava Zoran Babič 2


Naj omenimo še, da bo Primorski val o ribolovu nekoliko obširneje spregovoril v jutrišnji, četrtkovi Turistični oddaji ob 10. uri.


Naslovna fotografija; Ribiči na Vipavi danes zjutraj (Ana Štokelj)

Ostale fotografije: rd Idrija, TolminPrimož Božič, Metka Rupnik, Ana Štokelj

Milan Berlot
Zoran Babič 1
Tomaž Kodre 1
Tomaž Kodre 2
Zoran Babič 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C