NA KOLEKTORJU TELESNO TEMPERATURO ZAPOSLENIH MERIJO S TERMOVIZIJSKIMI KAMERAMI

Sreda, 01. april 2020

 

Pri preprečevanju širjenja virusne bolezni je prvi in najpomembnejši korak njeno pravočasno odkrivanje. Eden od simptomov koronavirusne bolezni je povišana telesna temperatura, ki jo najbolj natančno zaznamo z visokoobčutljivimi infrardečimi brezkontaktnimi merilci temperature.

Preventivno merjenje telesne temperature so na Kolektorju v Idriji vpeljali s pojavom prvih okužb v občini. Začeli so z brezstičnimi termometri, ker pa imajo ti določene slabosti, zlasti omejen temperaturni razpon, v katerem delujejo, ter občutljivost na temperaturna nihanja, so vpeljali merjenje telesne temperature s termovizijskimi kamerami.


S pravilno nastavitvijo kamere ter upoštevanjem sekundarnih dejavnikov je odkrivanje posameznika s povišano telesno temperaturo lažje, zanesljivejše in hitrejše. Največji doprinos je hitrejše merjenje pri skupinah oziroma izmenah, saj se s tem izognejo nastajanju skupin, hkrati pa pripomore k zanesljivejšemu odčitavanju, saj je bolj kot absolutna temperatura posameznika pomembno odstopanje njegove temperature od ostale množice. Če kamera odkrije večje odstopanje, je oseba izločena in dodatno preverjena.

Sistem so nadgradili z referenčnim modulom, ki omogoča kameri, da se v realnem času stalno kalibrira glede na referenčno oziroma črno telo, kar zagotavlja izjemno natančnost merjenja temperature z odstopanjem v območju samo ± 0,3 °C. Ob samih meritvah so vzpostavili tudi registracijo in evidentiranje vsakega posameznika, da je ta ob vstopu na območje Kolektorja opravil meritev.


Vzporedno poteka tudi razvoj avtomatizacije postopka, pri čimer bo termografski sistem sam posredoval rezultat centralnemu sistemu ter odobril odpiranje vrat ali prehoda.

Prednost tovrstnih kamer je v njihovi večuporabnost. Kamere, ki jih na Kolektorju zdaj uporabljajo za termovizijsko merjenje telesne temperature zaposlenih, bodo, ko bo »korona kriza« minila, uporabljali za on-line merjenje temperature orodij v proizvodnji.Polona Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.05.2020
9°C / 23°C
torek
26.05.2020
10°C / 23°C
sreda
27.05.2020
9°C / 26°C