VLOMI NA IDRIJSKEM Å E NERAZISKANI

Sreda, 16. januar 2008

V zadnjem času smo veliko poročali o številnih vlomih v različne objekte na Idrijskem, od Osnovne šole v ÄŒrnem Vrhu do gostinskih in trgovskih lokalov v samem jedru mesta Idrija in naselja Spodnja Idrija. Prizadeti in drugi prebivalci naselij na Idrijskem se bojijo, da se bodo tovrstna dejanja v prihodnje še nadaljevala.

O tej temi so na predlog svetnika Sama Bevka na zadnjem zasedanju razpravljali tudi člani idrijskega občinskega sveta. Komandir Policijske postaje Idrija, ki je na zasedanju predstavil varnostne razmere na območju, ki ga pokrivajo idrijski policisti, je povedal, da je idrijska policijska postaja v minulem letu obravnavala 315 kaznivih dejanj, 24 manj kot v letu poprej. Med vrstami kaznivih dejanj po porastu izstopajo kazniva dejanja ogrožanja varnosti ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, kjer so lani podali 14 kazenskih ovadb, leto poprej nobene. Na območju, ki ga pokriva idrijska policijska postaja je bilo lani odkritih 6 nasadov konoplje, zaseženih 591 sadik konoplje in 811 tabletk amfetamina. Sicer pa so zabeležili tudi nekaj primerov kaznivih dejanj zaradi krive ovadbe, nasilništva, spolnega nasilja…Kljub omenjeni seriji vlomov na Idrijskem pa policijske statistike, kot poroča Jože Velikonja, komandir Policijske postaje Idrija, v letu 2007 niso zabeležile povečanja kaznivih dejanj zoper premoženje, saj v ta sklop sodijo tako tatvine, velike tatvine, kot poškodovanja tuje stvari. V minulem letu se je sicer res zgodilo 17 velikih tatvin, vendar, so, statistično gledano, te številke še vedno nižje od leta poprej, ko so policisti zabeležili v javnosti zelo odmevno serijo kaznivih dejanj rezanja avtomobilskih gum v Idriji, kjer je bil vsak primer obravnavan kot ločeno kaznivo dejanje, kar se je seveda odrazilo tudi v statističnih številkah. Sicer ima Policijska postaja Idrija visok odstotek raziskanosti kaznivih dejanj, ki je skoraj 53%, povprečna na območju Policijske uprave Nova Gorica je namreč 47%. Kako daleč so idrijski policisti pri raziskavi omenjene serije vlomov na Idrijskem, pa komandir Velikonja še ne pove.

----------------

posnetek Jozef Velikonja

----------------

Kot je še poudaril Velikonja, število vlomov, tudi organiziranih, v Sloveniji narašča, zato tudi območje idrijske občine ne more biti izjema. Vse pomembnejše bo zato tudi v prihodnje samozaščitno obnašanje občanov, da najprej sami poskrbijo za varnost svoje lastnine pa tudi, da so pozorni na dogajanja pri sosedu in v neposredni okolici ter ob sumljivih dogajanjih čimprej javijo na policijsko postajo.

Metka Rupnik

izjava komandir Jožef Velikonja

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

franc lapajne dne 01.01.1970 ob 01:00:00
#3
Na portalu Idrija WS je 07.01.2008.nekdo zapisal, da po Idriji vozi osebni avto z registracijo LJ in iz njega slikajo razne objekte.To so opazili občani, policija pa verjetno ne saj v mestu ni fizično prisotna,če odštejemo policijsko postajo in zjutraj ko gresta policistki na pošto.
Optimist dne 01.01.1970 ob 01:00:00
#2
Policisti bodo menda tudi štrajkali 30.1., roparji štrajka niso napovedali!
dne 01.01.1970 ob 01:00:00
#1
Zasedanje občinskega sveta, na kateri se izpostavi tudi problem kriminala v Idriji in ugotovi kaj? Nekaj statističnih številk in to je vse? Poleg še nekakšne procentualne samohvale. Nobenih planov, načrtov, idej ? Ko bi bil zraven poročila vsaj še napotek občanom, da naj se v samozaščitniškem ravnanju izogibajmo vsake prisile in celo besedne žalitve, saj nas bo potem lahko lopov (baje)iztožil ..

Očitno se nam pišejo zelo slabi časi. Moramo se bati države ( dacarji, kaki škodljivi zakoni...), policije ( visoke kazne za 'nepripenjanje'... ), ljudi ( če ji rečeš, da je ful sexi te toži za spolno nadlegovanje, če mu rečeš, da naj ne ulamlja v tvoj avto, te toži za 'nasilno prekinitev dejavnosti'...), očitno imamo nesposobni občutek, da smo demokracijo drago kupili zraven mačka v žaklju.
Občinski svet in policija pa veselo preklada številke...Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C