Maja Petrovčič Rupnik
Voditeljica programa
Idrijski žlikrofi so najbolj prepoznavna kulinarična specialiteta Idrije, ki jih prenekatera gospodinja za praznične priložnosti še vedno za domačo uporabo izdeluje sama. Ponujajo jih tudi gostinski lokali v Idriji, zamrznjene pa jih je mogoče dobiti tudi po trgovinah. Za prodajo jih lahko pod znakom »idrijski žlikrofi« ponujajo le tisti izdelovalci, ki na strokovnem ocenjevanju pridobijo ustrezen certifikat.
Društvo za promocijo in zaščito
idrijskih jedi združuje šest proizvajalcev idrijskih žlikrofov, ki
se lahko pohvalijo s certifikatom, od tega sta dva gostinska obrata
in štirje proizvajalci, ki idrijske žlikrofe izdelujejo za
nadaljnjo uporabo. V letu 2019 je bilo tako za nadaljnjo prodajo na
širšem trgu in za lastno prodajo v gostinskih obratih na Idrijskem
skupaj izdelanih 56.600 kg idrijskih žlikrofov.
V letošnjem
letu do konca meseca februarja pa so proizvajalci, ki sodijo v okvir
društva, izdelali več kot 7.500 kg idrijskih žlikrofov.
Foto: Praznik idrijskih žlikorofov (Foto ArttCraft)
Metka Rupnik
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!