V DVEH MESECIH SKORAJ OSEM TON ŽLIKROFOV

Ponedeljek, 13. april 2020

Idrijski žlikrofi so najbolj prepoznavna kulinarična specialiteta Idrije, ki jih prenekatera gospodinja za praznične priložnosti še vedno za domačo uporabo izdeluje sama. Ponujajo jih tudi gostinski lokali v Idriji, zamrznjene pa jih je mogoče dobiti tudi po trgovinah. Za prodajo jih lahko pod znakom »idrijski žlikrofi« ponujajo le tisti izdelovalci, ki na strokovnem ocenjevanju pridobijo ustrezen certifikat.

Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi združuje šest proizvajalcev idrijskih žlikrofov, ki se lahko pohvalijo s certifikatom, od tega sta dva gostinska obrata in štirje proizvajalci, ki idrijske žlikrofe izdelujejo za nadaljnjo uporabo. V letu 2019 je bilo tako za nadaljnjo prodajo na širšem trgu in za lastno prodajo v gostinskih obratih na Idrijskem skupaj izdelanih 56.600 kg idrijskih žlikrofov.

V letošnjem letu do konca meseca februarja pa so proizvajalci, ki sodijo v okvir društva, izdelali več kot 7.500 kg idrijskih žlikrofov. 


Foto: Praznik idrijskih žlikorofov (Foto ArttCraft)


Metka Rupnik



 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
06.10.2024
8°C / 19°C
ponedeljek
07.10.2024
9°C / 19°C
torek
08.10.2024
15°C / 22°C