Melita Pavšič Levpušček
Voditeljica programa
Poleg težav sadjarjev, ki jih je močno prizadela pozeba, v kmetijski dejavnosti v teh izrednih razmerah trpi tudi vinogradništvo. Časi za slovenske vinarje niso ugodni. Vinarji, ki tržijo svoja vina v gostinstvu in hotelirstvu, doživljajo velike izgube, saj je prodaja vina zastala. Če se bodo te razmere nadaljevale in bo prodaja vina še naprej omejena, se bo vsem vinarjem zastavljalo vprašanje kam z grozdjem ob letošnji trgatvi.
Po besedah vinarja Marjana Simčiča iz Ceglega je v marcu še nekako šlo, saj so odposlali nekaj naročenega vina v tujino. A nato se je prodaja ustavila.
Izjava Marjan Simčič o padcu prodaje
Tako kot mnogi slovenski vinarji se tudi Simčič zaveda, da je gostinstvo ena zadnjih panog, ki se bo ponovno zagnala ob sproščanju ukrepov. Upa, da bodo vinarji lahko zdržali to trenutno situacijo in obdržali vso delovno silo, saj morajo kljub nikakršni prodaji i svoje vinograde obdelati, kupiti zaščitna sredstva ter pokriti tudi druge stroške.
Izjava Marjan Simčič o boljših časih
Na sliki: Marjan Simčič z ministrico Aleksandro Pivec
Bodo pa mnogi vinogradniki v letošnji letini posvečali več pozornosti kakovosti grozdja kot količini. Po besedah Simčiča se že govori o tem, da naj bi letos vinogradniki ustrezno redčili pridelek v vinogradu, da ne bo prišlo do viškov in zloma cen. Ob tem še dodaja, da če bo šlo le za nekaj mesečno krizo, jo bodo prebrodili, če pa bo ta trajala več časa, bodo posledice mnogo večje.
Ana Štokelj
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!