NA VIPAVSKEM PRVE ČEŠNJE

Petek, 01. maj 2020

Topel in sončen april je ponekod na Vipavskem že obarval zgodnje sorte češenj. Rdeči, sočni in sladki sadeži vsako pomlad obogatijo lokalno kulinarično ponudbo. Kljub temu, da je letos sadno drevje kar dvakrat prizadela spomladanska pozeba pa sadje vendarle bo, a v manjših količinah kot prejšnja leta. 


Nižje temperature v marcu in začetek meseca aprila so po celotni Sloveniji povzročile pozebo nekaterih sadnih vrst. Škoda na sadnem drevju je raznolika, saj so bila drevesa v različnih fazah cvetenja. Škoda je od 10 do 100%, najhuje z breskvami in kakijem.  Več o tem kako kaže z breskvami in češnjami v njegovih sadovnjakih smo povprašali sadjarja Marjana Štoklja doma s Planine pri Ajdovščini, ki ima v svojih sadovnjakih okrog 300 dreves češenj in 1000 dreves breskev.


Izjava Marjan Štokelj


Češnje so kot prvi sadež v letu zelo dragocene, prav zato se jih Vipavci še toliko bolj razveselijo. Ročno obiranje občutljivih plodov mora biti nadvse pazljivo, repki morajo ostati na češnji. Vsaka najmanjša poškodba kožice pomeni hiter propad sadeža, ki že tako ne prenese daljšega shranjevanja, prav zato so sveže češnje najboljše.
Danes poleg stare sorte Vipavke v Vipavski dolini uspevajo tudi številne druge sorte, zato so sveži plodovi na voljo dalj časa.



Ana Štokelj

Marjan Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
06.10.2024
11°C / 16°C
ponedeljek
07.10.2024
8°C / 19°C
torek
08.10.2024
9°C / 20°C