SEVERNOPRIMORSKA REGIJA ŽELI OD DRŽAVE POSEBNO OBRAVNAVO

Petek, 15. maj 2020

Danes so se v veliki dvorani novogoriške mestne občine sestali poslanci, državni svetniki, župani, predstavniki podjetij in zbornic iz vse Severnoprimorske regije. Namen srečanja je bil regijsko gospodarstvo, zaradi velike povezanosti s sosednjo Italijo, na državni ravni predstaviti kot zaradi koronakrize bolj prizadeto od ostale Slovenije. Srečanje je tako služilo tudi oblikovanju ekipe, ki bo interese regije predstavljala v Ljubljani. Ajdovski župan Tadej Beočanin o namenu srečanja.


Izjava: Tadej Beočanin


Na srečanju so tako glavno besedo imeli podjetniki, ki so lokalno in del državne politike seznanili z gospodarsko situacijo, ki jo je povzročila epidemija. Nevenka Volk Rožič, direktorica Severnoprimorske gospodarske zbornice, gospodarsko škodo v regiji ocenjuje takole.


Izjava: Nevenka Volk Rožič 1


Gospodarska kriza se bo po vsej verjetnosti odrazila tudi na zmanjševanju števila zaposlenih. O morebitnih odpuščanjih Nevenka Volk Rožič pove naslednje.


Izjava: Nevenka Volk Rožič 2


Odpuščanja bi najbolj utegnila prizadeti dejavnosti, kjer so uredbe vlade delo povsem prepovedale, nadalje pa še zaposlene v logistiki, trgovino in nenazadnje, industrijo. O konkretnih ukrepih, ki bi pripomogli k oživitvi severnoprimorskega gospodarstva, je spregovoril mirenski podjetnik Marino Furlan.


Izjava: Marino Furlan


Srečanje je na nek način uresničitev ideje civilne iniciative Rešimo Goriško!, ki je podjetnike na Goriškem povezala v enotni zahtevi, da država sedaj podpre regijo, po tem ko je regija v preteklosti v državni proračun veliko prispevala s koncesijami in dajatvami. Kakor pravi predstavnik pobude Marino Furlan ne gre za miloščino iz državnega proračuna, ampak za pomoč, ki se bo državi, ko bo enkrat gospodarstvo v regiji zagnano, še obrestovalo.


Primož Božič

Izjava: Tadej Beočanin
Izjava: Nevenka Volk Rožič 1
Izjava: Nevenka Volk Rožič 2
Izjava: Marino Furlan

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.05.2020
10°C / 24°C
četrtek
28.05.2020
8°C / 24°C
petek
29.05.2020
10°C / 23°C