GENERALNI KONZUL NA OBISKU V KOBARIDU

Petek, 22. maj 2020

Včeraj se je na obisku v Kobaridu mudil generalni konzul Republike Italije v Kopru Giuseppe D'Agosto. Sprejel ga je župan Občine Kobarid Marko Matajurc skupaj s predstavniki Fundacije Poti miru v Posočju. Ogledali so si italijansko kostnico in preverili, kako tam trenutno potekajo obnovitvena dela. Italijansko kostnico, ki je sicer tudi na UNESCO poskusnem seznamu svetovne dediščine, namreč upravlja italijanski konzulat, ki tudi financira večja ali manjša dela na njej. Leon Četrtič iz Fundacije Poti miru v Posočju.

Izjava Leon Četrtič 1

Vrednost trenutne investicije je okrog 7000 evrov, za to sorazmerno nizko vsoto v tem tednu na kostnici potekajo najbolj nujna zaščitna dela. Na zgornjem platoju čistijo in s posebno maso zalivajo fuge, preko katerih najbolj pronica voda, ki sicer povzroča poškodbe.
Kot še pojasnjuje Četrtič, je že pred epidemijo koronavirusa Italija napovedala, da ima tudi sredstva za večja vzdrževalna dela na kostnici. Zaradi situacije je to zaenkrat obviselo v zraku, ampak kostnica potrebuje redna večja vzdrževanja, saj jo ponekod že načenja zob časa. S konzulom so se včeraj pogovarjali tudi o več konkretnih idejah, ki bi jih bilo treba realizirati.


Izjava Leon Četrtič 2


Župan Marko Matajurc pa je pojasnil, da bo kostnica tudi s strani Občine Kobarid deležna določene ureditve.

Izjava Marko Matajurc


Simona Skočir

Fotografija: Občina KobaridIzjava Leon Četrtič 1
Izjava Leon Četrtič 2
Izjava Marko Matajurc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.09.2020
15°C / 28°C
sobota
19.09.2020
13°C / 26°C
nedelja
20.09.2020
9°C / 28°C