DEŽELA POLHOV, BLAGAJEVEGA VOLČINA, PA TUDI PREGREŠNO SLADKIH DOMAČIH JAGOD

Nedelja, 24. maj 2020
V tokratnem nedeljskem popotovanju se bomo odpravili malo dlje. Peljemo vas v naselje, katerega zaznamujejo polhi, blagajev volčin, predvsem pa bogata kulturna dediščina, ki predstavlja preplet najrazličnejših umetnostnih zvrsti. Gre za kraj, ki se nahaja zahodno od Ljubljane in je središče Polhograjskega hribovja ter zgornje Gradaške doline.

Kot ste verjetno že sami ugotovili, se bomo to nedeljo sprehajali po Polhovem Gradcu, naselju, ki spada v občino Polhov Gradec, leži na nadmorski višini 397 metrov, po Valvazorju pa je bil Polhov Gradec rimska postojanka pod imenom Ad Nonum. Kraju se pripisuje bogata in zgodnja naseljenost, ki sega že v prazgodovino. Na to kažejo številni antični ostanki in izkopanine, pa tudi bogata kulturna dediščina cerkva, ohranjenih srednjeveških fresk, črnih portalov pri starih kmečkih hišah, baročnega rezbarstva in slikarstva ter poznogotskega kiparstva. O bogati kulturni dediščini, prebivalcih, dejavnostih Polhograjčanov in še marsičem drugem, se bomo danes pogovarjali s predsednikom Krajevne skupnosti Polhov Gradec, Jankom Božnarjem.


Janko BožnarKot smo vam obljubili, se v drugem delu oddaje podajamo v enega od naselij krajevne skupnosti Polhov Gradec, kjer se bomo sladkali s sladkimi, sočnimi, rdečimi plodovi. Nekateri obožujejo povsem naravne, drugi posladkane in smetano, spet tretji s čokolado. Seveda, govorimo o jagodah. Dolenja vas je gručasta vas v kateri se nahaja kmetija Osredkar, njihova glavna dejavnost pa je gojenje in integrirana predelava jagod. Pravkar se je začela sezona teh slastnih rdečih sadežev in pri Osredkarjevih imajo polne roke dela. O tem kako jagode vzgojiti in shraniti ter v kaj vse jih lahko predelamo, nam bo zaupal sadjar Jože Osredkar. 


Jože OsredkarKsenija Mlinar


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C