OB PRAZNIKU OBČINE IDRIJA KOBALU PODELITEV NAZIVA ČASTNI OBČAN

Ponedeljek, 01. junij 2020

 

Idrijski občinski svet je na četrtkovi seji potrdil predlog dobitnikov letošnjih občinskih nagrad. Vsa leta doslej je občina občinske nagrade podeljevala na slavnostni seji ob občinskem prazniku 22. juniju. Kdaj točneje pred praznikom in kje jih bo letos, se na občini še odločajo.


Po soglasnem sklepu idrijskega občinskega sveta bo Občina Idrija letošnjo Pirnatovo nagrado, najvišjo občinsko nagrado na področju kulture, podelila Silvestru Bajcu za njegovo izvirno likovno ustvarjanje ter promocijo Idrije in njenih značilnosti, nagrado Jožefa Mraka, najvišjo občinsko nagrado, pa Prostovoljnemu gasilskemu društvu Idrija za 130 let prizadevnega humanega delovanja. Nagradi Občine Idrija za leto 2020 bosta prejela Lovrenc Habe za vsestransko aktivno delovanje v KS Črni Vrh in KUD Sloga ter Ciril Petrič za dolgoletno aktivno delovanje v KUD Jurko in številne odlično odigrane igralske vloge.


Nagrade za mlade ustvarjalce občina Idrija letos ne bo podelila, saj je komisija za nagrade in priznanja ugotovila, da je edini predlagani kandidat za to nagrado starejši od 27 let, kar je starostna meja za dobitnika te nagrade, zato je predlaganega uvrstila med prejemnike nagrade občine. Bo pa občina Idrija dobila novega časnega občana, to je prim. dr. Alfred Bogomir Kobal, ki bo ta naziv prejel za svoj pomemben znanstveno raziskovalni prispevek k varovanju ljudi in okolja pred škodljivimi vplivi živega srebra ter za prispevek k mednarodnemu ugledu občine Idrija. Občinski svet je potrdil tudi neto višino denarnih zneskov nagrad. Za Pirnatovo nagrado ta znaša 840 evrov, za nagrado Občine Idrija pa 340 evrov.


Podelitev nagrad tradicionalno poteka na slavnostni seji kak dan pred občinskim praznikom, ki ga idrijska občina praznuje 22. junija. Občina je še pred razglasitvijo epidemije načrtovala, da bo občinski praznik letos prvič združila s Festivalom idrijske čipke v enotno poletno dogajanje v mestu. Ker bo zaradi državnih ukrepov čipkarski festival letos potekal virtualno, uresničitev te ideje letos ne bo možna, zato na občini sedaj razmišljajo o primernem datumu in kraju za izvedbo slavnostne seje, kar naj bi dorekli v prihodnjih dneh.


Metka RupnikKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C